noiembrie 2006
Samuel Havadtoy, unul dintre cei mai proeminenţi artişti plastici ai începutului de mileniu, prietenul lui Andy Warhol, apropiat al familiei Lennon, cel care a fost managerul şi partenerul lui Yoko Ono, omul despre care presa de pe întreg mapamondul a scris că ar fi avut mai mult decât o relaţie profesională cu fosta soţie a lui John Lennon, a acceptat invitaţia Festivalului Internaţional de Film DaKINO şi vine în România.

Samuel Havadtoy poate fi considerat cea mai fericită combinaţie între un regizor şi un artist plastic. Aşa cum regizorul preia povestea şi o expune conform viziunii sale, tot astfel, şi Samuel ne transmite, prin intermediul lucrărilor sale, felul în care percepe realitatea şi construieşte arta pe baza propriei filosofii.

Cu o existenţă mai mult decât zbuciumată, el a fost, pe rând, sărac, răzvrătit, refugiat politic, căutător de sensuri, descoperitor de căi de exprimare, artist consacrat, ajungând în final un om bogat, înnobilat de filosofia simplă a omului sărac.

Nu este român, dar are origini româneşti, bunica sa fiind din Transilvania. Numele său - Havadtoy - este echivalentul denumirii satului Viforoasa, de unde se trage familia sa.

Născut în Anglia, înainte de revoluţia ungară din 1956 s-a mutat la Budapesta, experimentând, fără voia sa, ce înseamnă să trăieşti într-un bordei, fără electricitate şi fără apă. În ciuda contextului, el susţine că "sărăcia nu există dacă nu ai termen de comparaţie". Cu toate acestea, nu a avut şi nici nu are resentimente faţă de părinţi, el recunoscând că dacă ar fi rămas în Anglia, ar fi devenit "un englez mediocru". Vârsta şi dorinţa de a fi mai mult decât ceea ce era l-au convins să evadeze din Ungaria comunistă. Ajuns în Vest, a devenit "o fiinţă exotică, un refugiat politic". Acest statut, dar şi talentul său l-au propulsat în cercurile artiştilor postbelici şi contemporani. A lucrat pentru emiri, familii regale sau staruri hollywood-iene, decorându-le reşedinţele.

Două scaune egiptene, expuse în vitrina micului său atelier, au fost obiectele care i-au atras pe soţii Lennon. De aici a pornit prietenia lor, iar Samuel a ajuns să le decoreze numeroase case. Adevărata sa pasiune a fost însă pictura. Prietenia cu Andy Warhol i-a modificat traiectoria de la design la pictură, în jurul anului 1985.

Cea mai reprezentativă colecţie a sa se intitulează "Love is Hell", bazată pe o tematică largă. Artistul susţine că este vorba de acel iad pe care ni-l dorim cu toţii, şi speră că o dată ajunşi pe lumea cealaltă vom putea trăi din nou acest iad - iadul iubirii. Un iad prin care Samuel a trecut şi despre care, datorită speculaţiilor, i s-a cerut să scrie o carte. El a ales să o scrie în propriu-i stil. Fără să dea coordonate, fără să fie foarte explicit, el ascunde "filele" cărţii în spatele unei bucăţi de perdea, lăsându-ne doar să întrezărim drama. Asemeni filmelor cu final deschis, fiecare dintre noi poate duce povestea mai departe în felul lui, aşa cum ne-ar plăcea fiecăruia să se întâmple.

Cel mai mult s-a bucurat şi a fost profund impresionat că îşi va putea expune lucrările în Muzeul Naţional de Artă al României, acolo unde a fost găzduit şi Brâncuşi, despre care spune că este idolul său.

Samuel a fost extrem de uimit de longevitatea Festivalului Internaţional de Film DaKINO, ajuns la cea de-a XVI-a ediţie. Admiraţia sa vine din faptul că într-o lume în continuă mişcare, în care lucrurile se schimbă chiar de la o zi la alta, DaKINO a reuşit să rămână cel mai important festival de film din România.

În urmă cu o lună, Samuel a fost la Bucureşti pentru a prospecta locaţia în care va avea loc vernisajul. A cunoscut oameni şi a văzut locuri. Toate acestea i-au schimbat perspectiva din care privea România. Deşi nu se aştepta, a descoperit un loc normal, prea puţin deosebit de lumea din care vine. Această experienţă a fost impulsul pentru a crea o nouă colecţie de lucrări, special pentru acest eveniment.

Samuel Havadtoy va veni în România pe 21 noiembrie, urmând să-şi verniseze expoziţia în seara deschiderii oficiale a celei de-a XVI-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film DaKINO, la Complexul Auditorium, din cadrul MNAR.

Vă aşteptăm să descoperim împreună o viziune asupra lumii care a uimit cele mai elitiste cercuri artistice din ultimii 40 de ani!

"Aş vrea să fiu ceea ce am fost când voiam să fiu ce sunt acum" - Samuel Havadtoy.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus