Academia Caţavencu / noiembrie 2006
Departed
Abia am ieşit din sala de cinema şi încă nu-mi dau seama dacă filmul Cîrtiţa este unul bun sau unul prost. Adică, mă rog, unul nu atît de bun. Argumente există pentru a susţine ambele variante. Ceea ce îmi este destul de clar e că filmul este un must see. Nu ştiu cînd o să mai aveţi ocazia să vedeţi un Jack Nicholson jucînd magistral, laolaltă cu Matt Damon şi DiCaprio, plus un Alec Baldwin gras ca un porc.

Cîrtiţa / The Departed este un film cusut cu aţă albă. Totul este extrem de previzibil, povestea urmărind un scenariu construit parcă în oglindă. Hai să vă spun în două cuvinte ce-i cu "cîrtiţa" asta. Care, de fapt, sînt două: Matt Damon este "cîrtiţa" mafiotului de Nicholson în poliţie, iar DiCaprio este "cîrtiţa" poliţiei infiltrată în gaşca de interlopi a lui Jack Nicholson.

Pînă aici aţi înţeles, da? Se creează astfel un cerc vicios: "undercover"-ul DiCaprio trimite informaţii pe baza cărora poliţiştii să-l aresteze pe Nicholson, iar demonul ăla de Matt toarnă înapoi la mafiot toate mişcările poliţiştilor, astfel încît acesta le scapă mereu printre degete. În paralel, ambele "cîrtiţe" primesc ordin de a se descoperi unul pe celălalt: turnătorul din poliţie pe agentul acoperit din mafie, respectiv invers. Pentru ca totul să fie simetric, aşa cum vă spuneam mai devreme, ambele "cîrtiţe" se întîlnesc noaptea, pe rînd, în patul domnişoarei psiholog a departamentului de Poliţie. Vi se pare complicat? Atunci aflaţi că nu v-am dezvăluit nici jumătate din film.

Am zis eu la început că totul e extrem de previzibil, însă chestia asta nu e deloc valabilă pentru finalul filmului. În ultimele douăzeci de minute totul o ia complet razna. Ai senzaţia că, la ultimele pagini, scenaristul a descoperit prin balcon o navetă de Chivas pe care a băut-o singur chiar în timp ce redacta pasajele de final. De data asta nu vă mai povestesc, pentru că vreau să vă duceţi să-l vedeţi. Finalul este absolut imprevizibil şi, uite, vă mai dau un hint: nu este vorba neapărat de un happy-end;).

Cîrtiţa / The Departed, thriller poliţist, SUA, 2006.
Regia: Martin Scorsese.
Cu: Jack Nicholson, Leonardo DiCaprio, Matt Damon, Martin Sheen, Alec Baldwin.
Regia: Martin Scorsese Cu: Leonardo DiCaprio, Matt Damon, Jack Nicholson, Mark Wahlberg, Martin Sheen

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus