Academia Caţavencu / decembrie 2006
Fotografii explicite
Mi-a plăcut piesa şi nu aş exagera cu nimic dacă, punîndu-mi osul admiraţiei la treabă, aş spune că, de fapt, piesa asta mi-a plăcut foarte mult. Cînd întregul îţi place foarte mult, aproape nu mai contează că anumite fragmente o iau uneori razna, derapînd cînd pe panta limbajului licenţios, cînd pe cea a unei sexualităţi mult prea explicite.

Înţeleg că acest spectacol a scandalizat profesorii de la UNATC (şi foarte bine le-a făcut), mult prea obişnuiţi cu cuminţenia anchilozată care se practică pe la Teatrul Naţional, dar şi pe alte scene oficializate şi uşor prăfuite. Ceea ce mi-a plăcut la acest spectacol este, în primul rînd, textul lui Mark Ravenhill, dar nici curajul regizoarei Miruna Dinu, încă studentă a UNATC, nu este de neglijat. Îţi trebuie curaj să pui în scenă o lume decadentă pînă la ultima consecinţă, să vorbeşti, prin intermediul unor personaje derutate pînă la ratare, despre promiscuitatea unei lumi trash, promiscuitate subminată, cînd şi cînd, de cîte o undă de luciditate. Nadia are dreptate: "Cred că toţi avem un drum de parcurs. Fiecare dintre noi e pe drumul său personal, deşi, de multe ori, nu ţi se arată foarte clar. Uneori, lucrurile par lipsite de orice sens, dar, chiar şi atunci, există un sens. Pentru că toate lucrurile au un sens al lor". Chiar şi bătăile pe care Nadia le încasează sistematic de la Simon au un sens: Simon este băiat bun, de fapt, mama lui Freud este de vină.

Întocmai ca într-un film de Robert Altman, poveştile personajelor se intersectează şi gunoiul capătă o coerenţă mizerabil de remarcabilă. "Dragoste şi moarte" - vorba lui Woody Allen - pare a fi headline-ul acestui univers tiranic, populat de tot felul de monştri aflaţi la modă, o modă cît se poate de odioasă. Din viaţă, din această viaţă, nici măcar moartea n-are unde să fugă.


Fotografii explicite, de Mark Ravenhill; traducerea, adaptarea şi regia: Miruna Dinu; scenografia: Andrei Dinu; cu: Oana Popescu, Lucian Iftime, Alex Fifea, Ionuţ Grama, Sabina Posea, Paul Dunca; Studioul Casandra & Teatrul Desant.



De: Mark Ravenhill Regia: Miruna Dinu Cu: Oana Popescu, Lucian Iftime, Alex Fifea, Ionuţ Grama, Sabina Posea, Paul Dunca

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus