decembrie 2006
Cvartet
Miercuri, 13 decembrie 2006, a avut loc la Teatrul Maghiar de Stat Cluj premiera clujeană a spectacolului Cvartet de Heiner Müller în regia lui Tompa Gábor. După spectacolul din Cluj-Napoca, Cvartet a fost jucată şi la Budapesta la Teatrul "Thália" în datele de 18, 19, 20 decembrie 2006. Premiera pe ţară a avut loc pe 23 noiembrie 2006 la Teatrul Nottara din Bucureşti, fiind prima premieră în Bucureşti a unui spectacol în limba maghiară. Premiera din Cluj va avea traducere simultană la cască în limba română.

Piesa, inspirată din romanul lui Choderlos de Laclos, Legături primejdioase, este una dintre cele mai importante opere ale dramaturgului german Heiner Müller distins cu premiul Europa pentru teatru. Rolul lui Merteuil va fi interpretată de actriţa din Ungaria, Tímea Buza, iar rolul lui Valmont de András Demeter.

"Este prima piesă în care Heiner Müller vorbeşte de fapt despre problemele propriei sale vieţi, despre relaţiile sale cu femeile, fără ca piesa să capete caracter autobiografic. În schimb el pătrunde până la os în această vastă anatomie umană care va trebui să oblige publicul spectator să se confrunte cu propriul trecut, cu propriile păcate într-un Purgatoriu modern, care în contextul ameninţării catastrofei umane, a pericolul dispariţiei culturii şi a Naturii, a deteriorării relaţiilor dintre cele două sexe rămâne un subiect de o indiscutabilă actualitate." - a declarat regizorul Tompa Gábor.

Scenografia şi costumele sunt semnate de Carmencita Brojboiu, dramaturgia: Ottó A. Bodó, coloana sonoră: Tompa Gábor, asistent regie: Etelka Magyari.

Spectacolul este o coproducţie a Fundaţiei SalTimBanc, Teatrul Maghiar de Stat Cluj, Teatrului "Nottara" şi a Teatrul Tineretului Metropolis.
Parteneri: ArCuB, UNITER, Biroul Égtájak (Budapesta).
Cu sprijinul: Tender Group, Institutul Cultural Maghiar (Bucureşti), Ministerul Culturii şi Educaţiei (Ungaria).


De: Heiner Müller Regia: Tompa Gábor Cu: Tímea Buza, András Demeter

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus