iunie 2003
Anger Management
Gus-fra-ba!

Aşa îşi alintă eschimoşii copii - spune filmul. Se pare că, repetat obsesiv, cuvântul are proprietăţi terapeutice. Copilul se linişteşte şi adoarme! Pe asta se baza şi Dr. Buddy Rydell (Jack Nicholson) când l-a introdus în terapia "supăraţilor".

Rydell e un psiholog care se ocupă de oameni nervoşi. Genul care explodează la alimentară, în staţiile de metrou, omul care te înjură sau te loveşte din te miri ce, sau, şi mai bine, se răneşte pe sine. Nu pentru că ar fi nebun. Ci pur şi simplu pentru că nu ştie cum să-şi controleze gărgăunii.

David Buznik (Adam Sandler) face haine pentru pisici grase. E docil, liniştit, introvertit şi oamenii abuzează de el. Când într-o zi se trezeşte acuzat pe nedrept că a bătut o stewardesă e trimis să facă 20 de ore de terapie pentru controlarea furiei (anger management). Diverse întâmplări (asaltarea unui orb, pocnirea unei chelneriţe) îi prelungesc sentinţa la 30 de zile de terapie intensivă sub stricta observaţie a lui Rydell.

Odată ce Rydell şi Buznick îşi "unesc" destinele, ajungi să te întrebi care dintre ei e de fapt dementul. Psihologul care poartă cu sine un pistol cu apă şi îşi electrizează părul pentru a-i întări rădăcinile sau amărâtul de funcţionar care plachează călugări budişti şi agaţă femei vorbindu-le despre explozia din pantaloni?


Anger Management e o colecţie şi o succesiune de gaguri foarte reuşite, lăsate pe mâna a doi specialişti. Lui Jack Nicholson îi vine ca o mănuşă rolul de psiholog ciudat cu metode extreme, iar pentru Adam Sandler e normal să joace un funcţionar infantil şi lipsit de încredere în sine.

Restul personajelor care se învârt în jurul celor doi nu sunt deloc lipsite de interes. Două lesbiene răzbunătoare, prietena profesoară a lui Buznick (Marisa Tomei), bodyguard-ul travestit Gary sau Galaxia în funcţie de zi (Woody Harrelson), irascibilul Chuck (John Turturro) şi o "grăsună" de blondă în lenjerie sportivă (Heather Graham). Filmul are şi două prezenţe colorate: fostul primar al New York-ului, Rudy Giuliani şi nervosul ex-tenisman John McEnroe.

Anger Management e o terapie a furiei prin râs. Cum altfel?


 
Regia: Peter Segal Cu: Jack Nicholson, Adam Sandler, Marisa Tomei

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus