Cotidianul / decembrie 2006
Fotografii explicite
Miruna Dinu (clasa prof. asociat Cristian Hadjiculea) îşi dă examenul final de regie cu textul unui autor britanic tînăr, glorios, nejucat în România. Fotografii explicite (Some Explicit Polaroids) e considerată piesa cea mai complicată şi complexă a lui Mark Ravenhill: un fost puşcăriaş, fosta lui soţie, devenită consilier municipal şi fosta lui victimă, o prostituată şi doi homosexuali îşi trăiesc dramele lor de la periferia societăţii în consonanţă cu virajele politice şi sociale ale lumii de care unii se agaţă şi care pe alţii i-a azvîrlit.

Din păcate, patosul politic contestatar al materialului dramatic e nedescifrat în spectacol, tragedia e transformată într-o dramă de moravuri - de moravuri contemporane fireşte, cu droguri şi SIDA, cu violenţă şi arbitrar. Contactul cu dramaturgia contemporană a altor lumi ar trebui să ne faciliteze înţelegerea experienţelor altora şi nu reducerea lor la repetarea unor situaţii devenite clişeu scenic, asezonat cu vocabularul, limitat la cinci cuvinte, al mahalalei. Nu prezenţa scenelor erotice este de reproşat acestui spectacol, ci faptul că sînt reduse la gesticulaţie, le lipseşte dramatismul, intensitatea care ar motiva reproducerea lor pe scenă. Dramaturgul a încercat să explice şi să arate cum violenţa stîngii radicale din anii '70-'80 a eşuat în violenţa fără obiect a lumii contemporane. Spectacolul descrie dramele personajelor, deruta lor, neputinţa de a găsi un sens pentru trecut şi o direcţie pentru viitor şi în această descifrare se găsesc şi scenele cele mai izbutite, acolo unde încordarea este interiorizată în mod creator de către interpreţi, acolo unde este depăşită condiţia de fotografie polaroid, sugerată de titlul original. Realizează fragmentar performanţa Sabina Posea, Paul Dunca şi Alex Firea.

Piesa se joacă chiar pe scenă şi scenografia lui Andrei Dinu scurtează drumul spre emoţia dorită a spectacolului delimitînd spaţiul de joc printr-o lumină crudă, în conformitate cu intenţiile autorului. Dar această lumină crudă, devenită obositoare, accentuează lipsa de substanţă a unor momente.


De: Mark Ravenhill Regia: Miruna Dinu Cu: Oana Popescu, Lucian Iftime, Alex Fifea, Ionuţ Grama, Sabina Posea, Paul Dunca

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus