România Liberă / ianuarie 2007
Ils
După euforia sărbătorilor de iarnă, cu oferte şi superoferte de toate genurile, revenim la premiere. Nu un film cu "discount", ca hainele din marile magazine, ci un film care îşi merită toţi banii, deşi nu provoacă extraordinare delicii intelectuale.

Cea mai bună recomandare pentru a vedea filmul e că a fost turnat în România. Doi francezi - o profesoară şi iubitul ei, scriitor - sunt hărţuiţi şi ucişi în pădurea Snagov. Cei doi regizori debutanţi în lungmetraj David Moreau şi Xavier Palud n-au avut prea mulţi bani de cheltuit, dar ce contează asta pînă la urmă?, nici The Blair Witch Project n-a fost făcut cu borseta plină, şi a lansat cu toată sărăcia lui - şi cu ideea lui genială - o modă.

Produs împreună cu Castel Film, Ei atacă... / Ils e un film horror sută la sută, realizat în cea mai curată manieră clasică, fapt care nu te face sa crezi că realizatorii ar fi capabili de ironii, ci mai degrabă că sunt nişte fani înrăiţi ai genului. De fapt, ce fac ei e o demonstraţie practică de lucru în condiţii precare, pentru că folosesc cele mai ieftine şi mai eficiente metode: extrem de puţini actori - cei doi interpreţi, Olivia Bonamy şi Michael Cohen ocupă 90% din film, un spaţiu de joc restrîns, mijloace tehnice ieftine.

Regizorii-scenarişti-cinefili te poartă de la horror-ul clasic al anilor '80 la The Blair Witch Project, proiectîndu-te la un moment dat în plin Funny Games al lui Haneke. Filmul are un bun dozaj al ritmului şi o percepţie corectă a orizontului de aşteptare al spectatorului.

Ils acoperă relativ strîns cele 87 de minute ale sale, dar revelarea, la final, a faptului că ucigaşii sunt nişte aurolaci locali, copii care vor doar "să se joace" cu străinii proiectează filmul într-o zonă a socialului actual unde marotele şi idiosincraziile occidentalului dau peste cap tot eşafodajul horror. Autorii folosesc un truc - nici el nou -pentru veridicitate, dar falsa întîmplare reală care a stat la baza scenariului nu face decît să-l amuze pe spectatorul român şi să-l dezumfle de groază.
Regia: David Moreau, Xavier Palud Cu: Olivia Bonamy, Michael Cohen

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus