Eddie's site / ianuarie 2007
Apocalypto
OK, am înţeles mesajul filmului. E un fel de "message in a bottle" pe care Mel Gibson ţi-l bagă sub nas cu o scrupulozitate ieşită din comun: incaşii ăia (sau cum se numesc sălbaticii triburilor lui) arată atât de bine, cu sate, vopseluri, săgeţi şi capete tăiate cu tot încât ai impresia că vin chiar de la mama lor. Se trăieşte bine în comunităţi mici, se moare în mod din ce în ce mai patetic pe măsură ce comunitatea creşte ca o gogoaşă.

Dar ce altceva vrea să mai spună acest film pe care mulţi îl văd deja în caleaşca de aur, la plimbare cu câteva Oscaruri în braţe? Supravieţuire? De acord şi cu asta, dar s-au filmat atâtea "surviving"-uri încât a supravieţui după ce te-au "înţepat" nişte nemernici cu săgeata, de DOUĂ ori, e floare la ureche. Dragoste? Bun, să zicem că merită să alergi de nebun prin junglă urmărit de câţiva demenţi care vor să se îmbrace în pielea ta, numai pentru ca să îţi salvezi iubita părăsită într-o groapă plină de apă împreună cu plodul şi cu încă un plod care se naşte "între timp". Dar au alergat şi alţii pentru iubitele lor, războaie întregi. Civilizaţie? Până unde şi mai ales de ce. Finalul e clar: civilizaţia aduce speranţa însă (urmează Apocalypto 2?) totul se va fi dovedit o iluzie deşartă.

Ca regizor, Gibson e un fel de smart-arse, la fel de smart şi la "mansardă". Şi-a împachetat filmul cum nu se poate mai bine (nota 20 pentru scenografie!), l-a condimentat într-o limbă ciudată (Yukatek Maya!; oricum, după Patimile lui Iisus în care s-a vorbit în aramaică, următorul film probabil îl va face în română, că tot e la modă pe la Hollywood şi că tot o cunoaşte pe Maia noastră, Morgenstern) şi l-a lansat la apă cu mare tam-tam.

Pe mine nu m-a păcălit decât pe jumătate. Am trecut peste acele secvenţe atât de lungi încât îţi dădeau senzaţia că le-au mai rămas elemente de decor şi trebuie să le folosească într-un fel, laolaltă cu miile de figuranţi bine coloraţi la machiaj, am deschis sticla, m-am concentrat pe mesaj şi am acceptat ideea, zâmbind voit-satisfăcut în timp ce savuram jumătatea plină a paharului în care tocmai îl "turnasem".
Regia: Mel Gibson Cu: Rudy Youngblood, Dalia Hernandez, Jonathan Brewer, Morris Birdyellowhead, Carlos Emilio Baez

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus