ianuarie 2007
Fundaţia Arhitext Design, cu sprijinul Fondului Naţional de Carte, lansează prima monografie a unui arhitect român contemporan, marţi, 30 ianuarie, la orele 17, la Librăria Cărtureşti din str. Arthur Verona nr 13.

Radu Mihăilescu deschide colecţia "Monografiilor Arhitext", editate de Fundaţia Arhitect Design cu lucrarea sa, Farmecul discret al arhitecturii menită a sublinia direcţiile mari ale arhitecturii sale.

Radu Mihăilescu este un arhitect timişorean cu numeroase premii naţionale şi internaţionale la concursurile de arhitectură şi diverse participări la expoziţii de arhitectură din Italia, Grecia şi Brazilia. Monografia este una tematică menită a sublinia direcţiile mari ale arhitecturii lui Radu Mihăilescu, unul dintre arhitecţii foarte personali ai acestei generaţii. Radu Mihăilescu este un arhitect matur cu o perspectivă proprie sensibilă, coerentă şi articulată asupra arhitecturii. El a fost membru în juriul Premiilor Arhitext Design, Ediţia a 6-a (2003).

Citeşte un dialog cu Radu Mihăilescu în Atelierul LiterNet.

Monografia are 176 de pagini color, este în română şi engleză şi cuprinde proiectele sale cele mai importante prezentate în imagini, schiţe şi desene: megaspaţiile comerciale (Mall-ul de la Timişoara), locuinţele (Casa Herczeg, Casa Oprişa, Casa Boieru), edificiile publice şi de cult (Căminul de handicapaţi locomotori, Memorialul de la Sighet, Edificiul de cult de la Vucova), un interviu cu Radu Mihăilescu şi câteva însemnări ale acestuia, un articol teoretic scris de Dana Vais, un prolog al autorului şi un epilog al editorului, semnat de Arpad Zachi.

Vezi imagini din această carte în Galeria foto din secţiunea de fotografie a sitului LiterNet.

Cei care vor beneficia de lansarea pe piaţă a acestei monografii vor fi, pe de-o parte, arhitecţii români cărora le va oferi o orientare a temelor mari ale arhitecturii de la noi, dar şi studenţii, profesorii de arhitectură, urbaniştii, designerii, sociologii, teoreticienii de arhitectură, precum şi publicul larg care va putea avea astfel o imagine a ceea ce înseamnă o arhitectură de calitate. Publicarea acestei monografii bilingve va putea face cunoscută, dar şi promova, la nivel internaţional arhitectura românească.

Astfel, acest proiect are o anvergură naţională şi internaţională. Naţională întrucât se adresează publicului român interesat de arhitectură, dar mai ales arhitecţilor cărora le poate conferi un sprijin în orientarea profesională. În plan internaţional, acest proiect se adresează birourilor de arhitectură cu care revista Arhitext, pe care o Fundaţia o editează deja de 15 ani, colaborează de multă vreme, dar şi altor publicaţii străine care vor să aibă o imagine a fenomenului arhitectural românesc.

Vă aşteptăm să participaţi la lansarea albumului lui Radu Mihăilescu, primul din seria Monografiilor Arhitext, marţi, 30 ianuarie, orele 17.00, la Librăria Cărtureşti din str. Arthur Verona nr 13.

Date ediţie:

Editor / Publisher:
Arpad Zachi

Coordonator colecţie / Collection coordinator:
Arpad Zachi

Redacţie / Editorial staff:
Arpad Zachi, Dana Vais, Mălina Conţu, Livia Ivanovici, Costin Hostiuc, Elena Smeianu

Design / Graphic design:
Faber Studio
(Dinu Dumbrăvician, Silvia Olteanu)

Tehnoredactare / Make-up editorship:
Silvia Olteanu, Mariana Zachi

Traducere / Translation:
Magda Teodorescu, Dana Vais

Corectură / Proofreading:
Costin Popescu

Fotografii / Photos:
Arpad Zachi, Radu Mihăilescu, Mihai Botescu

Desene / Drawings:
Radu Mihăilescu

Credite fotografice / Photo Credits:
Arhiva Arhitext / Arhitext archive

Secretariat / Secretary:
Roxana Dobre

Sponsori / Sponsorship:
S.C. Egeria TM S.R.L. (director Andrei Herczeg)
S.C. Kueryo Import Export S.R.L. (director Maurizio Gadaldi)
S.C. MGT Educational S.R.L.(director Nic Cartacai)

Cartea a apărut cu sprijinul Ministerului Culturii şi Cultelor, prin Administraţia Fondului Cultural Naţional / This book has been funded by the Ministry of Culture and Cults through the Administration of National Cultural Fund.