Suplimentul de cultură / februarie 2007
Ce să zic despre nominalizările la Oscar, cînd filmul de anul trecut care mi s-a părut cel mai interesant, Marie Antoinette, are o singură nominalizare - pentru costume?! Au chiar aşa naivă să fiu? Faptul că Sofia Coppola a luat Oscarul pentru cel mai bun scenariu (cu Lost in Translation) ar trebui poate să mi se pară în continuare o megasurpriză, care nu s-ar fi întîmplat dacă n-ar fi chemat-o Coppola. Adevărul e că de fiecare dată mă aştept ca premiile Oscar să vină pe orizontul meu de aşteptare sau pe un nivel de judecată valorică de bun-simţ.

Dar de aia mai am un dinte de lapte, ca de fiecare dată să mă fac că nu văd că e vorba de industrie, de marketing, de comunicare şi de alte de-astea. Pentru Oscaruri e nevoie de filme "de largă respiraţie" şi de largi buzunare. Oricum, la Oscaruri se pricepe toată lumea, şi toate ziarele de la noi se interesează de ele, iar cînd un film românesc ia vreun premiu sau cînd un mare film ajunge la noi, canci.

Nominalizările nu au produs mari surprize faţă de Globurile de Aur, dar Sindicatul Producătorilor Americani, care şi-a dat premiile cu cîteva zile înainte, a mai ajustat din indecizii. Aşa se explică nominalizarea lui Little Miss Sunshine la categoria cel mai bun film, în detrimentul lui Dreamgirls (care a strîns opt nominalizări, nu şi pe aceasta) şi în detrimentul lui United 93 (care o merita nu pentru memoria victimelor lui 11 Septembrie 2001, ci pentru că e foarte bun). O altă surpriză e nominalizarea fetiţei de 10 ani Abigail Breslin la Oscarul pentru rol secundar feminin. O s-o bată ea pe Jennifer Hudson (din Dreamgirls) care are deja Globul de Aur? Drept să spun, nu-mi pasă prea mult, pentru că o prefer de departe pe Adriana Barraza, care e devastatoare în Babel. Care Babel e unul din filmele "de largă respiraţie" care pe mine m-a prins. Are şapte nominalizări, dar, dată fiind nebunia cu The Queen (al cărui punct forte e, de fapt, scenariul) şi The Departed (care mie mi se pare un pic gonflat, actorii mi-au plăcut aici cel mai mult), mă întreb dacă mai are vreo şansă la Oscarul pentru cel mai bun film. Ah, şi să nu uit Letters from Iwo Jima de Clint Eastwood, premiat de presa străină de la Hollywood cu Globul de Aur pentru cel mai bun film vorbit într-o limbă alta decît engleza, dar care la Oscaruri are patru nominalizări (film, regie, scenariu original, montaj sunet).

Mi s-ar fi părut normal ca Brad Pitt să fie nominalizat la rol secundar masculin, pentru că spun peste tot că a făcut în Babel cel mai bun rol al său de pînă acum şi că s-a desprins de imaginea sa glamour. Mi-ar mai fi plăcut ca Volver să fie nominalizat la cel mai bun film străin - unde era favorit - şi pe undeva mă deranjează că, deşi e vorbit în spaniolă şi realizat fără bani americani (şi-mi place), o furnizează pe Penelope Cruz ca nominalizată la cel mai bun rol principal feminin (care Penelope bănuiesc că e deja cetăţean american). La fel de derutante mi se par nominalizările lui El Laberinto del Fauno de Guillermo del Toro şi la categoria film vorbit în altă limbă decît engleza, dar şi la altele. Motivul este că e coprodus de Warner Bros.

Mi se pare nedrept că Leonardo Di Caprio şi Djimon Hounsou au fost nominalizaţi pentru rolurile lor din "făcutul" Blood Diamond, deşi cred că cel mai bun actor o să iasă tot Forest Whitaker (pentru The Last King of Scotland), şi sper că Oscarul pentru rol secundar masculin să-l ia Jackie Earle Haley, interpretul pedofilului din Little Children.

Şi acum cîteva dintre Oscarurile pe care le-aş da eu (urmînd nominalizările reale):

Film - Babel
Actor rol principal - Forest Whitaker
Actriţă rol principal - Penelope Cruz
Actor rol secundar - Jackie Earle Haley
Actriţă rol secundar - Adriana Barraza
Regizor - Paul Greengrass
Scenariu original - The Queen
Scenariu adaptare - Little Children
Imagine - Children of Men
Montaj - United 93

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus