Academia Caţavencu / ianuarie 2007
13 Tzameti / 13 Negru
Şi săptămîna asta m-am dus la Cinema "Europa". Vineri, la ora 17,00, am fost patru persoane în toată sala. Cred că a început să-mi placă... Mi-am găsit şi sticla de Cola începută şi uitată sub scaun săptămîna trecută, la vizionarea Filierei Kebab. Data viitoare o să vorbesc cu domnul acela înalt de la intrare să mă lase să-mi aduc ficusul, pijamaua şi o pereche de şlapi. Nu de alta, da' acasă nu sînt obişnuit să mă uit la televizor în blugi şi încălţat cu adidaşi.

Aşa cum îi spune şi numele cinematografului, la "Europa" rulează săptămîna aceasta un film european catalogat "IM 18", adică interzis minorilor: 13 - Tzameti (13 - Negru la noi, traducerea corectă fiind, de fapt, 13 - Treişpe). Îmi cer scuze pe această cale tuturor celor care i-au dat nu ştiu ce premii pe la festivalul de la Veneţia, dar pe mine nu m-a impresionat cu absolut nimic. De fapt, prietena mea a adormit după primele douăzeci de minute, făcîndu-mă să caut din reflex telecomanda pe întuneric, să dau volumul mai mic.

Filmul este alb-negru, iar primele dialoguri sînt într-o limbă necunoscută. Aşa că, în loc să fiu atent la (lipsa de) acţiune, eu m-am chinuit să identific dialectul. O fi albaneză? Armenească? Cehă? Ce dracu' e limba asta, că doar (lipsa de) acţiunea are loc în Franţa... Între timp m-am prins, era gruzină, regizorul fiind georgian din Tbilisi. Apoi apare un tip slăbuţ, bruneţel - personajul principal - care seamănă leit cu Mugurel, un fost coleg de-al meu din Politehnică, ajuns acum la Porsche România. În film, colegul ăsta al meu cîştigă destul de prost, aşa că la un moment dat el profită de moartea unui cunoscut pentru a-i lua locul într-un concurs bizar despre care ştia doar că aduce o grămadă de bani. Din nefericire, concursul se dovedeşte a fi campionatul balcanic la ruletă rusească, faza pe judeţ, în care dînsul primeşte tricoul cu numărul 13. Ştiţi Deer Hunter, secvenţele acelea cu ruleta rusească din Vietnam? Ei, cam pe-aici e şi 13 Tzameti, doar că mult mai slab la capitolul suspans.

În altă ordine de idei, tot timpul îmi este foarte clar că personajul principal va supravieţui măcelului. Pe de-o parte fiindcă e jucat destul de prost, pe de altă parte pentru că tipul tocmai mi-a vîndut mie un VW Polo în urmă cu cîteva luni.


Regia: Géla Babluani Cu: George Babluani, Pascal Bongard, Aurélien Recoing, Fred Ulysse

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus