februarie 2007
Festivalul TIFF 2007
Au început pregătirile pentru cea de-a şasea ediţie a Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF). De data acesta TIFF-ul clujean se va desfăşura în perioada 1-10 iunie 2007, aducând pentru a şasea oară în Cluj-Napoca filme, invitaţi, personalităţi ale cinematografiei internaţionale şi autohtone. Deja tradiţionala atmosferă festivalieră de la Cluj va fi dublată de data aceasta de una cu totul nouă, TIFF-ul urmând să se desfăşoare şi în Capitala Culturală Europeana 2007 - Sibiu - în perioada 4-10 iunie 2007.

Astfel, filme din secţiunile deja cunoscute marca TIFF (Competiţie, Supernova, Romanian Days) vor fi proiectate în câteva locaţii sibiene centrale, precum Piaţa Mică, cinema Arta sau un cort multifuncţional de mari dimensiuni, pregătit special de organizatorii Sibiu 2007 pentru evenimentele care vor avea loc pe parcursul verii. Programul TIFF-ului sibian va debuta cu trei zile dedicate producţiilor de film din România - Zilele Filmului Românesc. Titluri proaspete precum Restul e tăcere (regia Nae Caranfil), Îngerul necesar (regia Gheorghe Preda) sau California Dreaming (regia Cristian Nemescu) vor fi proiectate în premieră la Sibiu, urmând ca cele trei zile dedicate cinemaului autohton să încheie TIFF-ul clujean.

Regizori, actori, scenarişti, producători vor fi prezenţi atât la Cluj, cât şi la Sibiu, pentru a participa la toate evenimentele organizate sub egida TIFF (workshop-uri, seminarii, conferinţe, proiecţii speciale, sesiuni de întrebări şi răspunsuri la finalul proiecţiilor). Workshop-ul Let's go digital, aflat în al treilea an, în care 15 adolescenţi pasionaţi de cinema învaţă să facă un film de la A la Z, se va "muta" la Sibiu.

Gala de decernare a premiilor TIFF va fi un duplex live Cluj-Sibiu, urmând să fie transmisă în direct pe TVR 1 în seara zilei de 9 iunie. În cadrul Galei din Sibiu se vor acorda două premii importante din palmaresul festivalului: cel pentru întreaga activitate oferit unei personalităţi din cinematografia europeană şi Premiul de excelenţă acordat unei personalităţi din cinematografia românească.

Selecţia TIFF 2007 include deja titluri precum Inland Empire - cel mai recent film al controversatului regizor David Lynch, Nuovomondo (regia Emanuele Crialese) - câştigător a şase premii la Festivalul de la Veneţia 2006, printre care şi Leul de Argint sau Black Book al olandezului Paul Verhoeven, nominalizat la BAFTA 2007 pentru film străin.

Proiecţiile speciale nu se dezic nici în această ediţie dublă, una din ele fiind dedicată celebrului film semnat de Stere Gulea, Moromeţii, în ediţie restaurată. TIFF-ul va omagia, atât la Cluj cât şi la Sibiu, 20 de ani de la premieră, în prezenţa echipei reîntregite a filmului.

Acestea sunt doar câteva din momentele speciale pregătite de organizatori pentru TIFF 2007 - o ediţie ce se preconizează a fi pe cât de intensa pe atât de captivanta atât pentru public cât şi pentru presă sau invitaţii TIFF.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus