România Liberă / iunie 2003
Gilbert Grape este unul dintre rolurile excepţionale care l-au impus pe Johnny Depp, în prima jumătate a decadei anilor ‘90, drept un actor de mare forţă şi expresivitate, capabil să creeze prin interiorizare aproape orice personaj, în pofida mijloacelor aparent reduse puse la bătaie şi, totodată, unul dintre cele mai bune roluri ale micuţului la acea vreme Leonardo DiCaprio (el avea să devină celebru mult mai tîrziu, o dată cu megasuccesul Titanic).

Este povestea tînărului Gilbert Grape, care trăieşte într-un orăşel de provincie, sufocat de povara responsabilităţilor familiale - fără tată, mama imobilizată la pat, fratele mai mic, de 18 ani, retardat (acesta e personajul lui DiCaprio). Viaţa curge monotonă pînă cînd în oraş apare excentrica Becky, călătorind într-o rulotă împreună cu bunica ei; cei doi singuratici sunt atraşi unul de celălalt (fata este interpretată de Juliette Lewis, în perioada în care spărgea ecranul în Născuţi asasini) şi, de-acum încolo, indiferent ce se va întîmpla, nimic nu va mai putea fi la fel.

Pentru interpretarea tînărului retardat, Leonardo DiCaprio a fost nominalizat la Oscar. Regizorul Lasse Hallström, autor pe vremuri al documentarului despre ABBA care a rulat şi la noi, s-a impus în Suedia natală cu filmul My Life as a Dog şi a fost cooptat de Hollywood, unde, după Gilbert Grape, a continuat să realizeze pelicule romantice, precum: Something To Talk About, The Cider House Rules, Chocolat, The Shipping News (ultimele trei au fost prezente şi pe ecranele noastre).

Fişa tehnică :

What’s Eating Gilbert Grape, SUA, 1993
Regia : Lasse Hallström
Cu : Johnny Depp, Leonardo DiCaprio, Juliette Lewis, Mary Steenburgen
Regia: Lasse Hallstrom Cu: Leonardo diCaprio, Johnny Deep

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus