România Liberă / iunie 2003
În Dincolo de nori, în originalul franţuzesc Par-délà les nuages, sunt distribuiţi actori europeni sau americani de mare forţă, printre cei mai buni la momentul actual: John Malkovich, Sophie Marceau, Fanny Ardant, Jean Réno, nu în ultimul rînd veteranii Jeanne Moreau şi Marcello Mastroianni şi, într-un rol secundar, compatrioata noastră Veronica Lazăr.

Cele patru poveşti pe care le spune filmul au de fapt un singur subiect: dragostea sau ceea ce este de fapt ea, pentru că dragostea este privită din punctul de vedere atît de personal al lui Michelangelo Antonioni. Cele patru părţi sunt unite de personajul unui regizor de film, interpretat de Malkovich, care caută subiecte pentru următoarele lui proiecte. Nu intrăm în comentarii asupra bine cunoscutei estetici antonioniene, spunem doar că ea este reprezentată în cel mai înalt grad de acest ultim film al cineastului. Important este că acest film venea după o pauză de creaţie de peste zece ani a marelui regizor şi, Antonioni fiind victima unui atac cerebral, este semnat împreună cu regizorul german Wim Wenders. Nu este un secret pentru cunoscători cît de mult îi datorează opera cineastului vest-german marelui maestru al portretizării relaţiilor interumane contemporane şi Wim Wenders a făcut extraordinarul gest de a transmite indicaţiile regizorale ale lui Antonioni celor de pe platou, rolul lui limitîndu-se doar la acest superb gest de omagiu.

Cei doi coregizori sunt şi coscenarişti, alături de Tonino Guerra, un colaborator constant al lui Antonioni, iar muzica este compusă de Van Morrison şi de U2, aceştia din urmă fiind una dintre prezenţele frecvente în filmele lui Wenders. Următoarea peliculă a lui Antonioni, căreia i se aşteaptă apariţia, poartă titlul Eros şi este realizată după acelaşi sistem împreună cu regizorul spaniol Pedro Almodovar.

Fişa tehnică :

Par-délà les nuages, Germania-Italia-Franţa,1995
Regia : Michelangelo Antonioni
Cu : John Malkovich, Kim Rossi Stuart, Ines Sastre, Sophie Marceau, Fanny Ardant, Peter Weller, Vincent Perez, Jean Réno, Jeanne Moreau, Marcello Mastroianni, Irène Jacob şi Veronica Lazăr
Regia: Michelangelo Antonioni & Wim Wenders Cu: Sophie Marceau, John Malkovich, Jean Reno

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus