Săptămâna Financiară / februarie 2007
Pursuit of Happyness
Un nou film despre visul american. Împlinit, desigur. Merge tipul nostru pe stradă, cu maţele chiorăindu-i de foame şi îl întreabă, amical, pe unul care tocmai cobora dintr-un Ferrari: "What are you doing for living, brother?". Şi ăla îi răspunde: "Sunt broker, trebuie să te pricepi la cifre şi să vorbeşti cu oamenii". Zis şi făcut! Cum ajung şi eu broker?, se întreabă atunci personajul interpretat de Will Smith. Păi, simplu, se înscrie la un concurs pentru un post de intern la o mare firmă de brokeraj unde, după 6 luni în care munceşte de-i sar capacele fără să primească niciun ban, învaţă meserie şi, în final, este angajat. Doar el, din cei 20 de aspiranţi. Happy end, iar de pe generic aflăm că filmul este inspirat de o poveste reală, iar Chris Gardner - personajul nostru - şi-a făcut după doar cîţiva ani propria lui firmă de brokeraj cu care a cîştigat sute de milioane de dolari.

Mă opresc puţin din scris, ca să văd ce se mai întîmplă la Bursa noastră, pentru că, aţi ghicit!, după ce am văzut filmul am dat năvală. Nu să mă fac broker, dar măcar investitor...

Revenind la pelicula lui Muccino, nu ce v-am povestit pînă acum trebuie luat în considerare. A fost un soi de pregătire sufletească pentru cei alergici la siropurile americane. Veţi fi atraşi, în primul rînd de nominalizarea la Oscar a lui Will Smith, dar mai ales de ştirea că joacă alături de fiul său. N-aş vrea să-l trec pe micuţul Smith la capitolul dezamăgiri, însă nu se arată a fi nici pe departe vreun nou copil-minune al Hollywoodului, însă relaţia tată-fiu, exersată zilnic în lumea reală, dă foarte bine pe ecran.

Povestea în sine nu este relevantă, frizînd banalitatea. Important nu este ce a reuşit Chris Garder, ci cum a reuşit. Scenaristul a apăsat pedala pînă la fund, găsind contraste cutremurătoare: în timpul zilei, îmbrăcat în costum şi cu cămaşă albă, înota precum peştele în marea baltă a finanţelor, iar seara, după ce-şi lua fiul de la grădiniţă, căuta cu disperare un loc în care să doarmă - într-un motel, la un azil de săraci sau chiar în toaleta de la metrou. După ce-şi culca copilul, îşi spăla la chiuvetă singura cămaşă şi apoi îşi citea cursurile la lumina unui felinar de pe stradă, care pătrundea printr-un geam murdar. Iar marea provocare, mai mare decît obţinerea slujbei, era să păstreze încrederea fiului său.

Poate că lucrurile au fost împinse prea departe, de dragul impresiei artistice, dar cu siguranţă filmul nu vă poate lăsa indiferenţi. Măcar pentru a vă testa rezistenţa la lacrimi şi tot merită văzut...


În căutarea fericirii / The Pursuit of Happyness
SUA, 2006
Regia: Gabriele Muccino
Scenariul: Steve Conrad
Distribuţia: Will Smith, Jared Smith
Dramă, 113 minute
Nominalizat la Oscar 2007 (cel mai bun actor în rol principal)
Regia: Gabriele Muccino Cu: Will Smith, Jaden Smith, Thandie Newton, Brian Howe

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus