România Liberă / iunie 2003
În filmul Monkey Business, comedie realizată de Howard Hawks în 1952, este vorba despre un savant distrat, profesorul Barnaby Fulton, care caută formula tinereţii veşnice. El o şi găseşte, dar datorită unei încurcături produse de o maimuţă profesorul bea licoarea magică şi întinereşte. Problemele deabia de aici încep, datorită subitei tinereţi a profesorului, şi este evident că se vor concentra în triunghiul format cu soţia şi secretara (mai ales cînd aceasta din urmă este Marilyn Monroe).

Filmul este mai puţin reprezen-tativ pentru aşa-numita filozofie hawksiană, dar rămîne una dintre cele mai reuşite comedii ale regizorului. Howard Hawks este complementar oarecum lui Alfred Hitchcock, amîndoi trebuind să-şi exercite geniul cinematografic în filme de gen (Hollywood oblige!). Cei doi cineaşti au fost printre puţinii americani recuperaţi şi puşi la locul pe care-l meritau de către criticii francezi care au născut mişcarea nouvelle vague în anii ‘60. Una dintre temele constante ale acestui regizor clasic este viaţa ca perpetuă bătălie dintre sexe, femeia fiind agentul degradării bărbatului, prizonier la rîndul său al diverselor coduri culturale mai puternice decît el. Howard Hawks este autorul unor opere înscrise cu litere de aur în istoria cinematografului: Escadrila morţii, Scarface, His Girl Friday, A avea sau a nu avea, Somnul de veci, Monkey Business, Gentlemen Prefer Blondes, Rio Bravo, El Dorado. După cum se vede, talentul său s-a exercitat în genuri dintre cele mai diverse: comedii, filme cu gangsteri, filme noir, westernuri, filme de război.

Fişa tehnică :

Monkey Business, SUA, 1952
Regia : Howard Hawks
Cu : Cary Grant, Ginger Rogers, Charles Co-burn şi Marilyn Monroe
Regia: Howard Hawks Cu: Cary Grant, Marilyn Monroe, Ginger Rogers

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus