România Liberă / iunie 2003
Povestea lui Vladimir Nabokov despre atracţia sexuală a unui bărbat trecut de 40 de ani resimţită faţă de o nimfetă care nu avea încă vîrsta pentru buletin a devenit, iată, una dintre cele mai cunoscute poveşti imaginate în secolul XX, cuvîntul "lolită" intrînd chiar în vocabularul comun, dar autorului romanului, ca şi regizorului Kubrick, nu i-a fost prea uşor în momentul prezentării pentru public a ceea ce i-a trecut prin cap.

Romanul este de fapt, după mărturisirea autorului, "o adevărată declaraţie de dragoste pentru limba engleză", rusul Nabokov experimentînd cu virtuozitate diferite modalităţi stilistice ale idiomului de adopţie, dar, datorită conotaţiei sexuale a subiectului şi odioasei pedofilii degajate la o lectură superficială, cartea a avut de furcă cu cenzorii puritani pînă cînd să-şi capete locul meritat printre capodoperele secolului XX.

De cenzură nu a scăpat nici filmul lui Kubrick, Hollywood-ul impunînd o variantă mult mai îndulcită în ceea ce priveşte secvenţele erotice ale poveştii din roman. Cu respingere şi interdicţie a fost întîmpinată şi următoarea ecranizare a cărţii, realizată de Adrian Lyne, după peste 35 de ani, dar din păcate la o calitate artistică mult mai scăzută. Oricum, Nabokov a găsit un subiect-cheie, o stare şi un sentiment care vor fi simţite cît vor fi oameni pe pămînt, indiferent ce vor cei care ţin morţiş să reglementeze vieţile celorlalţi în numele unui fals moralism. Nu e greu de ghicit ce l-a atras pe Kubrick spre ecranizarea acestui roman: autodistrugerea personajului principal, aruncarea lui cu capul înainte într-un vîrtej sexual care pare că îi depăşeşte propria voinţă.

Fişa tehnică :

Lolita, SUA, 1962
Regia : Stanley Kubrick
Cu : James Mason, Sue Lyon, Peter Sellers, Shelley Winters
Regia: Stanley Kubrick Cu: James Mason, Sue Lyon

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus