Săptămâna Financiară / martie 2007
A Prairie Home Companion
Cântecul de lebădă al legendarului regizor Robert Altman ne aduce în faţă un film inedit pentru publicul românesc. Povestea ultimei reprezentaţii a unui show de radio aşa cum nu vom vedea niciodată în realitate. Un show live, desfăşurat într-un teatru, cu public, în care totul se cântă. Inclusiv reclamele. Puteţi vedea, cu această ocazie, cât de uşor se pot face spoturi publicitare încântătoare: câteva versuri, o frază de legătură şi o melodie. În felul acesta, audienţa nu va schimba niciodată canalul în pauzele publicitare. Merită încercat.

Ineditul Ultimului radio show nu se opreşte aici. Genul musical este destul de puţin familiar publicului nostru, iar mulţi cronicari strâmbă din nas apriori, după care, eventual, acceptă cu greu că pot exista şi excepţii. Nici după melodiile country nu ne prea dăm noi în vânt, ceea ce are şi o latură pozitivă, pentru că suntem feriţi de dispute privind acurateţea accentului mid-southern al lui Meryl Streep sau alte chestiuni de acest fel. În plus, n-am ascultat niciodată "A Prairie Home Companion", un show care chiar a fost difuzat ani buni în America, aşa că nu avem termen de comparaţie.

O bine-venită coincidenţă (sau poate că nu!) face ca ultimul film al lui Altman (nici măcar n-a apucat să-l termine, dar amprenta sa este decisivă) să aibă ca subiect ultima reprezentaţie a acestui show radiofonic. Este (şi) un film despre moarte, o moarte blondă şi suavă, dar îngerul care bântuie culisele şi scena pentru a-şi alege victima nu face notă discordantă. Moartea este eclipsată de viaţa de pe scenă, iar fatalitatea sfârşitului iminent nu reuşeşte să ştirbească nimic nici din naturaleţea show-ului şi nici din bârfele aprinse din cabinele de machiaj. Lumea radioului este una aparte, care îşi pierde treptat din magie pe măsură ce vocile ies la lumină. În filmul lui Altman nu se întâmplă aşa, pentru că devoalarea, pentru marele public, a chipurilor obosite de timp ale actorilor este urmată de o cădere pentru totdeauna a cortinei. Parafrazând o melodie celebră, putem spune că "Movie killed the radio star"...

O distribuţie de excepţie, o interpretare care confirmă toate aşteptările şi chiar oferă ceva în plus (actorii cântă cu vocile lor proprii!), un umor blând, lipsit de stridenţe, o poveste mai mult decât umanizată, un film cu adevărat remarcabil.


Ultimul radio show - A Prairie Home Companion
SUA, 2006
Regia: Robert Altman
Scenariul: Garrison Keillor
Distribuţia: Meryl Streep, Woody Harrelson, Tommy Lee Jones, Garrison Keillor, John C. Reilly, Kevin Kline, Virginia Madsen, Lindsay Lohan.


Regia: Robert Altman Cu: Meryl Streep, Lily Tomlin, Garrison Keillor, Kevin Kline, Woody Harrelson, John C. Reilly, Virginia Madsen. Tommy Lee Jones, Lindsay Lohan

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus