Suplimentul de cultură / martie 2007
Kafka, Gogol, Erofeev - trei scriitori de valoare, ale căror texte sînt transpuse în premiere teatrale, la Sibiu. Toate în această lună. Cu surprize!

Luna martie este una bogată pentru iubitorii teatrului din Capitala Culturală Europeană. La Teatrul Naţional "Radu Stanca" se joacă patru premiere, iar spectacolele se vor ţine lanţ: practic, în medie, va fi o reprezentaţie la fiecare două zile. Iar numele regizorilor sînt de primă mînă: Andrei Şerban, Andriy Zholdak, Alexandru Dabija, Radu Alexandru Nica.


Brunelda, după America

Brunelda, o dramatizare după America lui Kafka, este cea dintîi premieră a lunii, în regia lui Marius Oltean. "Citindu-l pe Kafka, am avut mereu senzaţia că, deşi nu a scris teatru, este foarte teatral", spune regizorul Marius Oltean. Nu este vorba despre o punere în scenă a întregului roman, ci doar a ultimelor capitole, personaj central fiind Brunelda. "Avem două planuri: unul al realităţii, care pare mai ciudat, mai absurd decît visul. Şi visul, care pare mai real decît viaţa", explică regizorul, care a ales să monteze spectacolul cu actorii de la secţia germană, "fiindcă pare mai expresiv în limba germană decît în română". Renate Müller Nica joacă rolul principal, al Bruneldei, iar în joc s-au prins aproape toţi actorii secţiei.

În Brunelda ni se prezintă o Americă zugrăvită cam strident, industrializată şi dominată de sex. Apar alături de actori obiecte precum un aspirator (cu care este absorbită, ca în desene animate, tunica lui Karl Rossman), o lanternă (cu care i se uită Delamarche sub rochie Bruneldei), o cască de motociclist (folosită tot de Delamarche în incursiunile periculoase sub aceeaşi rochie) şi revista "Newsweek" (citită de Robinson). Totuşi, personajele îşi păstrează sensibilitatea interioară şi nevoia de afecţiune. Povestea spusă este cursivă, pune întrebări şi dă răspunsuri, dar într-o notă de uşurătate generalizată, din cauza căreia dramatizarea păstrează foarte puţine în comun în opera lui Kafka.

Premiera s-a jucat în Sala Studio de la Casa Sindicatelor, fără subtitrarea în română anunţată iniţial de organizatori. "Dat fiind că e o lună foarte plină, am încercat să ocupăm şi alte spaţii", spune Constantin Chiriac, directorul teatrului sibian.

Tot într-un spaţiu neobişnuit a avut loc şi cea de-a doua premieră, Nasul, după Gogol, în regia lui Alexandru Dabija, cu Ada Milea şi Bogdan Burlăcianu. S-a jucat pe 15 şi 16 martie, în sala de sport de la Casa Sindicatelor, şi face parte din programul "Regizori români şi străini invitaţi". Iniţial cuprinsă în programul "Sibiu 2007" cu o lună mai devreme, premiera a fost amînată, iar numele lui Alexandru Bălănescu a dispărut de lîngă cel al Adei Milea.


Erofeev şi taraba cu salată

A treia premieră, de la care ne putem aştepta la cele mai mari surprize, este Viaţa cu un idiot de Victor Erofeev, în regia ucraineanului Andriy Zholdak. Spectacolul bazat pe textul scriitorului rus - încă netradus la noi - se anunţă ca o desfăşurare de imagini suprarealistă.

Nici regizorul, nici directorul teatrului sibian nu dezvăluie deocamdată detalii despre ce va însemna acest spectacol. "Zholdak a pus în scenă două spectacole la Berlin, de patru ore şi jumătate, care, în aceeaşi măsură în care au încîntat, au şi scandalizat", spune rîzînd cu subînţeles directorul Constantin Chiriac. "Au venit jurnalişti străini să îi ia interviu lui Zholdak, însă regizorul se află acum chiar în perioada de creaţie şi nu vrea să dea declaraţii", adaugă misterios Chiriac.

Iată însă cum este descris oficial spectacolul: "Zholdak vrea să arate lumii întregi cum este să împarţi viaţa cu un idiot. Piesa care va fi montată la Sibiu debutează cu o afirmaţie: «Viaţa cu un idiot este mereu plină de surprize». De surprize vor avea parte şi spectatorii acestui spectacol; dramatismul femeii care iroseşte totul pentru un idiot, iar el nu poate fi nici măcar fericit, atinge valenţe nebănuite".

Săptămînile trecute, regizorul a fost văzut la treabă, alături de actori, în diferite locuri din oraş, filmînd. De exemplu, în piaţă, la o tarabă cu salată şi morcovi. Ce se va întîmpla cu aceste imagini, cum vor fi ele mixate şi ce poveste vor spune, rămîne de aflat pe 23 şi 24 martie 2007.


Un Othello?! nou-nouţ

Andriy Zholdak, cîştigător al premiului UNESCO pentru regie în 2004, nu este la prima colaborare cu actorii din Sibiu. A montat Idiotul, după Dostoievki, în 2001, şi Othello?!, după Shakespeare, în 2002.

Othello?!, de altfel, este prezentat şi în această lună tot ca o premieră, întrucît are o distribuţie radical schimbată faţă de varianta de acum cinci ani. Noul Othello?! se va juca pe 30 martie 2007.

Totodată, la Teatrul Naţional "Radu Stanca" din Sibiu s-au jucat în continuare Pescăruşul lui Cehov, regia Andrei Şerban, pe 3 şi 4 martie, şi Balul lui Radu-Alexandru Nica, pe 9 şi 10 martie. În ultima zi a lunii, piesa Rinocerii lui Ionesco, în regia lui Tompá Gábor, va putea fi vizionată la Teatrul de Comedie din Bucureşti, în cadrul Festivalului de Comedie "festCO".

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus