Realitatea Românească / ianuarie 2003

** (pentru originalitatea ideii şi curajul scenariului, dar şi pentru secvenţele previzibile şi scenele de atragere a publicului amator de alt gen de produse)

Primul film de lung metraj al regizorului Radu Munteanu, Furia, este o ofertă interesantă. Cei care au reuşit să-l vadă în avanpremieră în cadrul Festivalului DaKINO ştiu despre ce vorbesc.

Povestea unui tânăr care, în urma unei suite de întâmplări, ajunge dator, mai întâi cu o sumă mare de bani şi apoi chiar cu viaţa sa, unui mafiot local, este interesantă şi se pretează unui număr mare de abordări. În Furia, Radu Munteanu preferă să se ocupe mai curând de mecanismele relaţiilor inter-umane şi filosofia existenţei decât de aspectele exterioare ale acesteia. Dragoş Bucur joacă rolul lui Luca, un tânăr fără nici o ocupaţie precisă, care în primele momente ale filmului comite o greşeală fatală. El îi este dator unui mafiot local 2000 de dolari, care devin 7000 după ce Luca nu reuşeşte să îndeplinească o sarcină primită. Nici una dintre schemele lui pentru a obţine banii repede nu are succes, iar ideea cea mai proastă este cea care precipită finalul dramatic al întregii poveşti.

În film apare, în propriul său rol, Adrian Copilu' Minune. Pentru el, după ce a ascultat o frântură dintr-un interviu, Luca aduce o prinţesă, o tânără inocentă interpretată de Dorina Chiriac, care devine, până la urmă, partenera lui de suflet şi de dezastru. Având depotrivă un subiect pe gustul elitei festivalurilor de film, dar şi cârlige pentru marele public autohton, Furia poate avea fie şansa unui succes pe toate fronturile, fie ghinionul să rateze pe toate planurile.

Regia: Radu Muntean Cu: Dragoş Bucur, Dorina Chiriac

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus