Libertatea / aprilie 2007
A Prairie Home Companion
Robert Altman (care a murit anul trecut, după ce primise un Oscar pentru întreaga carieră) a fost unul din cei mai mari regizori americani, autorul unei opere substanţiale, deşi - firesc - inegale. Era (re)cunoscut pentru felul în care îşi dirija actorii (lăsîndu-i să improvizeze de multe ori) şi pentru numele mari care jucau îndeobşte în filmele sale. Un film de Altman avea - de regulă - o distribuţie de vedete cum nu mai vezi decît în filmele-catastrofă; acestea dădeau corp cîtorva zeci de personaje per film, combinate şi intersectate în poveşti complexe şi întortocheate, pe care geniul lui Altman le făcea de neuitat. Astăzi, se spune "altmanian" aşa cum se spune "fellinian": un semn că bătrînul cineast rebel - care şi-a rîs în barbă toată viaţa de "modul de viaţă american" (hollywoodian) - devenise de multişor ceea ce se numeşte azi "brand"...

Ca o coincidenţă, marele cîştigător al Oscarurilor de anul trecut - Crash - era un film "altmanian" pe care, cu siguranţă, Altman l-ar fi făcut mult mai subtil şi poate mai subversiv. A făcut, în schimb, această bijuterie de tandreţe, umor şi melancolie intitulată Ultimul radio show / A Prairie Home Companion. Este tot un film "coral", în care intră şi ies din scenă Meryl Streep, Lily Tomlin, Virginia Madsen, Kevin Kline, Woody Harrelson, John C. Reilly, Lindsay Lohan şi Tommy Lee Jones. Între "intră" şi "ies" mai şi cîntă: filmul este un omagiu adus de marele maestru unui show de radio ("A Prairie Home Companion") făcut, timp de zeci de ani, de Garrison Keillor - care apare în propriul rol şi care a scris şi scenariul. Probabil că nimeni nu se aştepta ca Altman - un mizantrop maliţios care punea sub fiecare bun sentiment tone de dinamită - să facă acest film, în care se cîntă country şi care împacă şi bunii, şi răii, şi mediocrii sub un cer al iubirii şi iertării. Nu doar că Altman l-a făcut, dar este un film-testament, pentru că maestrul ştia că va fi ultimul.

Frumuseţea filmului vine şi din frumuseţea poveştii. Cîntăreţii (Meryl Streep cîntă formidabil!) şi animatorii showului se arată în faţa unui public pe care nu-l vezi niciodată (pentru că sîntem noi, spectatorii) ca în faţa lui Dumnezeu. Toţi "trec testul", dar unii trebuie să se ducă să moară un pic... Viaţa e vis - şi poate un fel de show. Iar Altman îl face minunat, parcă dorind să ne spună: Îmi pare rău că trebuie să plec, dar mi-am făcut treaba, noapte bună!


Regia: Robert Altman Cu: Meryl Streep, Lily Tomlin, Garrison Keillor, Kevin Kline, Woody Harrelson, John C. Reilly, Virginia Madsen. Tommy Lee Jones, Lindsay Lohan

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus