Academia Caţavencu / martie 2007
Nu ştiu în alte părţi cum o fi, dar la noi filmele sînt, de regulă, cele care împart publicul în două categorii. Spre exemplu, chestia aia japoneză despre al doilea război mondial a lui Clint Eastwood, Letters from Iwo Jima, sau, să zicem, muzicalul La vie en rose, despre viaţa lui Edith Piaf, vor strînge mai mult ca sigur în sală lume civilizată, care-şi va închide celularul înainte de începerea filmului şi îşi va exprima comentariile în şoaptă, ca să nu deranjeze. Pe de altă parte, la filme de acţiune precum Rocky Balboa sau Ghost Rider sînt şanse mari să întîlniţi cealaltă categorie de public, pe mîrlanii care nu numai că nu-şi opresc telefoanele, dar mai şi răspund la ele atunci cînd îi sună Guţă sau Sorinel Puştiu în timpul filmului.

Din păcate, Smokin' Aces face parte din această a doua categorie. Altfel o superacţiune de mare anvergură, Smokin' Aces aduce puţin a povestea din Ocean's Eleven, Twelve etc., doar că versiunea hardcore. Scenariul e destul de complicat la început, aşa că ar fi bine să aveţi la voi o foaie de hîrtie şi un pix ca să notaţi cine şi ce. Pe scurt: Aces, un tip intrat în Mafie (Cosa Nostra, divizia West Coast) se hotărăşte să depună mărturie împotriva restului clanului. Decizia îl avansează brusc în vîrful clasamentului Most Wanted. Partenerii săi, mafioţii, pun un milion de dolari recompensă pe capul lui, chestie care atrage ca un magnet o seamă de killeri iluştri, recunoscuţi la nivel internaţional. Pe de altă parte este FBI-ul, care îl vrea viu. Plus garda pretoriană a individului, care nu mai ştie nici ea sigur ce vrea, după ce află că tipul a trădat.

Acum, că am organizat trupele, să pornească iureşul! Toată adunătura asta de mercenari, agenţi, mafioţi ş.a.m.d. de care vă vorbeam mai devreme va asedia apartamentul prezidenţial de la ultimul etaj al unui hotel din Lake Tahoe, California, în care se ascunde Aces. Modurile de atac sînt diverse, la fel ca şi iniţiatorii lor. Aţi văzut vreodată o drujbă folosită ca armă de asalt? Sau cunoaşteţi ce ravagii poate produce un sniper de calibru mare ale cărui gloanţe pot fi mortale chiar şi după ce au străbătut un perete? Restul e fum, foc, sînge, degete pe jos, creier pe pereţi, şi un final senzaţional de prost, previzibil cam de la jumătatea filmului. Aşadar, excelent pentru vizionat sîmbătă seara cu familia în Mall.
Regia: Joe Carnahan Cu: Ben Affleck, Jason Bateman, Ray Liotta, Andy Garcia, Chris Pine, Alicia Keys

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus