martie 2007
Concert extraordinar Alexander Bălănescu
Metropolis Film
organizează

Concert Extraordinar Alexander Bălănescu

23 aprilie 2007
, la Sala Mare a Teatrului Naţional din Bucureşti.
Concertul va fi un eveniment de excepţie în peisajul muzical românesc prin readucerea în atenţia publicului pe renumitul violonist Alexander Bălănescu în ipostaza de compozitor al coloanei sonore a filmului multi-premiat Cum mi-am petrecut sfârşitul lumii. Concertul va fi multimedia şi va conţine atât piese deja cunoscute ale artistului cât şi o serie de compoziţii inspirate de film şi prezentate în premieră. Înregistrările au avut loc la Londra, oraşul în care locuieşte artistul, într-un cunoscut studio de înregistrări. Alături de artist vor concerta acordeonista de origine rusă Evelina Petrova şi contrabasistul român Arthur Balogh.


Biografie Alexander Bălănescu

Bălănescu este unul dintre cei mai vizionari violonişti contemporani. El este de asemenea un prolific compozitor. Bălănescu s-a născut în România unde şi-a început studiile la 7 ani studiind apoi la renumite şcoli de muzică din Ierusalim, Londra şi New York. El s-a stabilit apoi la Londra unde a lucrat în anii 80 alături de cele mai importante grupuri de muzică ale momentului. Începând cu 1979 este liderul grupului de muzică Michael Nyman cu care concertează în toată lumea timp de 15 ani. Înregistrează şi concertează alături de Pet Shop Boys. Face parte apoi din Arditti Quartet după care formează faimosul Bălănescu Quartet cu care face turnee în Europa şi Statele Unite, participând de asemenea la renumite festivaluri de muzică atingându-şi scopul de a crea o muzică mai accesibilă şi comunicativă.

A avut colaborări muzicale cu nume celebre precum John Lurie, Kraftwerk, Michael Nyman, Andy Shepperd, Carla Bley sau Gavin Bryars şi colaborări cu regizori de film renumiţi precum Peter Greenaway, coregrafi, regizori de teatru, de film sau designeri vestimentari. Bălănescu a compus muzica pentru numeroase filme precum: Angels and Insects (dir. Philip Haas), Le Poulpe (dir. Guillaume Nicloux), Il Partigiano Johnny (dir. Guido Chiesa), Eisenstein (dir. Renny Bartlett) şi cel mai recent Cum mi-am petrecut sfârşitul lumii (dir. Cătălin Mitulescu), de asemenea documentare şi peste 20 de filme de animaţie. Bălănescu înregistrează la casa de discuri Mute Records din Londra, casă de discuri a unor trupe ca Depeche Mode sau Moby.

A lansat albume de succes în Europa: Posessed (Bălănescu, Kraftwerk, Byrne - Mute Records, 1992), Luminitza (Bălănescu, Connors - Mute Records, 1994), Angels and Insects (Mute Records, 1996), East meets East (Bălănescu / Yellow Magic Orchestra - Con-Sipio Records, 1997), Il Partigiano Johnny (Virgin Extra Labels, 2000), Lume Lume (STAUBGOLD, 2000), Maria T (Mute Records, 2005).

În România a cunoscut un mare succes cu proiectele Insula alături de Ada Milea şi Maria T împreună cu Bălănescu Quartet.

În martie 2007 Alexander Bălănescu câştigă premiul GOPO pentru Cea mai bună muzică originală cu filmul Cum mi-am petrecut sfârşitul lumii.


Biografie Evelina Petrova

Evelina Petrova termină secţia de muzică clasică a Conservatorului din St. Petersburg după care lucrează alături de compozitorul şi legendarul trompetist Vyacheslov Guyvoronsky şi basistul Vladimir Volkov. Îm 2005 are colaborări cu Jethro Tull, fiind apreciată de membrii formaţiei ca o prezenţă marcantă într-un context muzical care deviază de la tradiţiile muzicii folk şi provoacă până şi cele mai avangardiste dintre compoziţiile clasice contemporane.

Muzica sa variază de la evocări muzicale ale obiceiurilor ruseşti, improvizaţii de jazz sofisticate la piese inspirate din natură, oferind spectacole briliante, nebuneşti, genuine. Primul album solo al Evelinei, Year's Cycle, este o colecţie de cântece care evocă fiecare lună din an, cu vibraţii şi simţiri aparte. Versurile sunt inspirate în marea lor majoritate din cântece folk tradiţionale ruseşti.


Biografie Arthur Balogh

Născut la Timişoara, oraş în care începe studiul muzicii, Arthur Balogh este absolvent al Universităţii Naţionale de Muzică Bucureşti. Este unul dintre cei mai valoroşi contrabasişti de jazz din România la ora actuală, având numeroase concerte în ţară şi majoritatea capitalelor europene, aici amintind de colaborările cu muzicieni români şi străini precum Aura Urziceanu, Mircea Tiberian, Garbis Dedeian, Nicolas Simion (Germania), Eldad Tarmu (Israel), Byron Wallen (UK), şi mulţi alţii. Apariţii discografice alături de Ansamblul Profil, Analia Selis, Ioana Mântulescu, imprimări radio şi TV alături de Aura Urziceanu, Jancsy Korosi, Nicolas Simion.




Ascultaţi din coloana sonoră a filmului Cum mi-am petrecut sfârşitul lumii piesele:

Atelier (1,22 Mb)
Balon (984 kb)
Dragoste (740 kb)
Credits (800 kb)

Compozitor Alexander Bălănescu,
Interpretează Alexander Bălănescu, Evelina Petrova şi Chris Laurence, Curtis Schwarts Studios England,
copyright Strada Film - Les Films Pelleas 2006.




Biletele se găsesc la Librăriile Cărtureşti, Teatrul Naţional şi pe situl www.bilete.ro. Preţurile biletelor sunt 50, 75, 100, 175 RON.



Alte fragmente cu muzica lui Alexander Bălănescu:

un fragment din Insula:


un fragment din Pas de 2: Paul Payne, Philippe Talard; Chorégraphie: Eric Trottier:


un alt fragment din Pas de 2: Paul Payne, Philippe Talard; Chorégraphie: Eric Trottier:



Cu: Alexander Bălănescu, Evelina Petrova, Arthur Balogh

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus