Academia Caţavencu / aprilie 2007
88 Minutes
Bună ziua, mă scuzaţi că vă deranjez... Eram în trecere pe-aici, prin pagina de cronici culturale, şi m-am gîndit să bag capul să văd ce faceţi. Zic să nu vă luaţi ţeapa pe care mi-am luat-o eu săptămîna trecută pierzîndu-mi 88 de minute (de fapt 93) din viaţă la ultimul film cu Al Pacino. Apropo, l-a mai văzut careva pe Al Pacino într-un film prost? Ok, Two for the Money în 2005... Numiţi, vă rog, alt film prost cu Al Pacino! Vedeţi, e greu... Ei, uite, vă asigur: 88 de minute este cel mai prost film cu Al Pacino din lume! Este atît de prost încît, la sfîrşit, te întrebi cine era tipul ăla care seamănă cu John Milton din Devil's Advocate. Cu detectivul din Heat. Cu mafiotul din Donnie Brasco. Cu ziaristul din The Insider. Cu Carlito din Carlito's Way. Cu colonelul din Scent of a Woman. Cu Sonny din Dog Day Afternoon. Sau cu Don Corleone din The Godfather.

Scenariul? Scenariul este la fel de banal precum o potecă bătătorită. Da' ce zic eu potecă bătătorită, e bulevardul Magheru, frate, cu tot cu metroul de sub el! Un criminal în serie este condamnat la moarte datorită lui Al Pacino, profesor doctor universitar psihiatru judiciar la FBI. Între timp au loc cîteva crime la indigo care îi aruncă în spate lui Pacino un val de suspiciuni în legătură cu vinovăţia condamnatului său. N-ai cum să nu te prinzi că autorul este cineva aflat în libertate şi care ucide la comanda celui din puşcărie, însă scenariul îţi aruncă în faţă o basculantă de momeli ieftine. Spre exemplu, asistenta lui Pacino de la birou e lesbi, deci suspectă. Asistenta de la facultate are un ex-boyfriend motociclist în haine de piele neagră... Si, aşa cum ştim din toate filmele proaste, motocicliştii în haine de piele neagră sînt suspecţi fără discuţie. Apoi, unul dintre studenţii lui Pacino l-a vizitat în cîteva rînduri la închisoare pe criminalul în serie condamnat... Tan-ta-naaaa! După momelile ieftine urmează şi o cîrcă de inadvertenţe: motociclistul trage cu pistolul, ochind cu casca pe cap, prin vizorul fumuriu. O domnişoară ridică cu o singură mînă un corp suspendat, corp pe care ulterior se vor chinui să-l dea jos din cîrlig doi poliţişti vînjoşi.

Ca să nu avem dubii, vă spun de pe-acum: asasinul nr. 2 e chiar avocata condamnatului din închisoare. Ea este pe rînd lesbiană, motociclistă, studentă etc. Tot ca să n-avem dubii, ea moare la sfîrşit. Din nefericire, regizorul, scenaristul şi producătorii acestui film sînt cei care supravieţuiesc vii şi nevătămaţi acestei catastrofe cinematografice.


Regia: Jon Avnet Cu: Al Pacino, Alicia Witt, Amy Brenneman, Leelee Sobieski, Deborah Kara Unger

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus