iulie 2003
UNITER a lansat în acest an un nou program internaţional: Două extreme europene de latinitate: culturile catalană şi română.

În cadrul acestui program se vor derula schimburi culturale diverse avînd ca teritoriu comun teatrul: traduceri de texte dramatice noi, întâlniri între autorii de teatru români şi străini, întâlniri între oameni de teatru din diverse ţări, schimburi de experienţă în domeniul universitar, punerea în scenă a textelor traduse.

Programul a fost iniţiat de UNITER şi începe cu proiectul pilot susţinut de un parteneriat UNITER - Universitatea din Alicante.

Proiectul pilot se va derula în jurul a două spectacole de teatru: PAPARAZZI de Matei Vişniec, regia Bogdan Cioabă, piesa ce va fi jucată de trupa română în limba catalană şi MINI.mal SHOW de Sergi Belbel şi Miquel Gorriz, în regia lui Juanluis Mira, piesă care va fi prezentată de către trupa catalană, în limba română.

Piesa PAPARAZZI a fost publicată pentru prima oară în 1996, la editura Crater din Paris, în limba franceză, iar în 2002 a fost publicată în limba română pe LiterNet.

Cu ocazia proiectului Două extreme europene de latinitate - culturile catalană şi română, piesa a fost tradusă în premieră în limba catalană şi va fi pusă în scenă pentru prima oară în România, fiind jucată pentru prima oară atât în limba română cât şi în catalană.

Premiera piesei PAPARAZZI este programată pentru luna octombrie a anului 2003, la Alicante, iar premiera piesei catalane va avea loc la Bucureşti, în luna noiembrie.

În perioada 7-27 iulie 2003, trupa catalană se va afla în România, la Ipotesti, pentru un program special dedicat pregătirii piesei Mini.mal Show în limba română şi schimbului de experienţă cu partenerii români ai proiectului.

Parteneri ai proiectului sunt U.N.A.T.C. şi Memorialul Ipoteşti - Centrul Naţional de Studii "Mihai Eminescu".
De: Matei Vişniec Regia: Bogdan Cioabă Cu: Anca Constantin, Ionuţ Adăscăliţei, Mirela Nicolau

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus