mai 2007
Festivalul TIFF 2007
A şasea ediţie a Festivalului Internaţional de Film Transilvania se va desfăşura atât în oraşul gazdă al primelor 5 ediţii TIFF - Cluj Napoca, cât şi în Capitala Culturală Europeană - Sibiu.

TIFF-ul clujean debutează în data de 1 iunie 2007 cu cel mai recent film al regizorului Nae Caranfil - Restul e tăcere, proiectat în avanpremiera în România, în timp ce TIFF-ul sibian se deschide pe 4 iunie 2007, "La Cazarma", în Pavilionul special amenajat din centrul Sibiului, cu o altă premieră românească, filmul lui Radu Gabrea - Cocoşul decapitat. Doi regizori din generaţii diferite, a căror filmografie a dobândit recunoaştere atât în plan naţional cât şi internaţional. Două filme mult aşteptate, două producţii de anvergura, două titluri româneşti importante care ţintesc atragerea publicului român în sălile de cinema.

La 5 ani de la cel mai mare succes romanesc de box office al anului 2002, Filantropica, Nae Caranfil revine cu o poveste bazată pe fapte şi personaje reale, a cărei primă variantă de scenariu a fost scrisă de regizor în urmă cu 18 ani. Restul e tăcere este un film despre oamenii care au stat în spatele primei producţii româneşti de amploare, primul lungmetraj din istoria cinematografiei autohtone - Independenţa României, realizat în 1911. Caranfil s-a încumetat să reproducă atmosfera de epocă de la 1900, primul platou de filmare "ca la carte" din România, cu sute de figuranţi, costume de epocă şi tot dichisul şi a construit o ficţiune nuanţată despre România începutului de secol. Caranfil spune despre filmul său că l-a văzut ca pe "o poveste de dragoste şi ură între artist şi producător, între artă şi bani - acest concubinaj pe care regizorul îl trăieşte în fiecare zi." Marius Florea Vizante îl întruchipează pe regizorul / artistul Grig Ursaru (în realitate, Grigore Brezeanu), iar Ovidiu Niculescu - pe producătorul Leon Patarascu (în realitate, Leon Popescu), cei doi visători care au pus pe roate industria de film din România.

Cocoşul decapitat, o co-producţie România-Germania, în regia lui Radu Gabrea şi Marjan Vajda, spune povestea unor adolescenţi a căror maturizare este legată de destinul comunităţii săseşti din Transilvania. Având la bază best-sellerul pastorului sas Eginald Schlattner, filmat în Sibiu, Mediaş şi Agnita, Cocoşul decapitat recompune atmosfera anilor '40. Filmul are o distribuţie internaţională, cei patru actori principali fiind David Zimmerschied (Germania), Alicja Bachleda-Curus (Polonia), alături de actorii români Ioana Iacob, Axel Mustata şi, într-un rol secundar, Dorel Vişan. Cocoşul decapitat va fi proiectat şi la Cluj în cadrul Zilelor Filmului Românesc, care vor închide a şasea ediţie a festivalului.

TIFF-ul clujean se va desfăşura în perioada 1-10 iunie 2007, iar cel sibian în perioada 4-10 iunie 2007.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus