Suplimentul de cultură / aprilie 2007
Lost
Cum ar fi să te întîlneşti pe stradă cu proprietarul (fictiv, bineînţeles) vreunui balaur din Harry Potter care să-ţi şoptească la ureche o frază misterioasă, ce trebuie anagramată, descîlcită, combinată cu alte informaţii şi să te trimită spre un alt indiciu, eventual în limba coreeană şi care necesită ceva cunoştinţe de trigonometrie, care te va trimite apoi spre un altul, şi apoi spre un altul pînă cînd afli în sfîrşit un detaliu din poveste fără de care ai fi putut trăi totuşi liniştit? Nimic mai normal pentru fanii serialului Lost, un serial a cărui poveste de pe micul ecran se continuă în lumea reală cu nesfîrşite teorii ale intrigilor.

Reclama spune că dacă nu ai văzut încă Lost, ai trăit pe o insulă. O insulă mai mult sau mai puţin asemănătoare celei pe care au naufragiat protagoniştii serialului cu pricina: misterioasă, plină de intrigi extraordinare, dar care promit că la un moment îşi vor găsi o explicaţie, legături peste zeci de episoade între întîmplări ce par banale, ecuaţii matematice care calculează sfîrşitul omenirii şi un experiment aiuritor condus cu cea mai mare seninătate.

Peste 16 milioane de persoane (cam cît este populaţia Olandei) s-au lăsat cucerite de serial şi de lumea virtuală care îl încojoară.


Enciclopedia Lost

Într-un episod din Lost au apărut, pentru aproximativ un minut pus cap la cap, două pisici. A doua zi, ambele pisici aveau propria lor pagină în enciclopedia online a Lost-ului - un site asemănător Wikipediei, îngrijit de fani, în care sînt explicate pînă şi cele mai neînsemnate detalii. Amploarea proiectului este impresionantă, mai ales că nu este coordonat de nimeni: enciclopedia are aproape 23.000 de pagini, 68 de milioane de vizualizări şi 7.770 de fişiere ataşate.

Pentru că firul narativ al serialului este criptic şi complex, ridicînd din ce în ce mai multe întrebări cu fiecare episod, vizitatorii site-ului lucrează împreună să pună cap la cap informaţii disparate. Un exemplu este apariţia recurentă a unor numere fatidice: 4, 8, 15, 16, 23 şi 42, sub semnul cărora stau întîmplări din viaţa de dinainte şi de după accident a celor prezenţi pe insulă. Fanii serialului au nu mai puţin de 18 teorii coerente legate de semnificaţia numerelor şi sute de teorii legate de întreg serialul.


Vînătoare de mistere

În luna mai a anului trecut, Lost a venit "printre noi" (frază care trebuie rostită cu aceeaşi gravitate ca "Apocalipsa a coborît printre noi"). Cînd serialul se pregătea de intrarea în vacanţa de vară, scenariştii şi producătorii au pornit o imensă vînătoare de mistere, pe site-uri, în ziare, în ambalaje de bomboane, bloguri şi mesaje decodabile dacă te descurci cu matematica în baza 64.

Misterele din "Experienţa Lost" au trebuit descîlcite pornind de la o reclamă pentru Fundaţia Hanso, o corporaţie (fictivă) menţionată în serial, anunţul oferind un număr de telefon care îi direcţiona pe apelanţi spre un aşa-zis site al companiei care dezvăluia indicii dacă se introduceau anumite coduri sau se activau anomalii aproape insesizabile în designul paginii. Campania a mai inclus presărarea de indicii pe nenumărate site-uri asociate serialului, falsa publicare a unui roman de către un autor care ar fi fost pasager al avionului prăbuşit, introducerea unor coduri în batoane de ciocolată, prezentarea unor noi personaje - dintre care cel mai important este o activistă care luptă pentru falimentarea corporaţiei.

Misterele nu au putut fi dezlegate decît prin colaborare online între fani, pentru că un simplu inventar al condiţiilor necesare "Experienţei" arată că fanii trebuiau să ştie coreeană şi trigonometrie, să fie familiari cu mitologia şi pricepuţi la anagrame, să aibă decodoare de ASCII şi destui bani cît să călătorească în locaţiile în care se împărţeau batoanele de ciocolată Apollo.

Jocul s-a încheiat înainte de începerea sezonului trei. În curînd, în America se va încheia şi noua serie din Lost, cu un final care cu siguranţă îi va ţine ocupaţi pe cei pasionaţi pînă la următorul sezon al serialului.
Regia: J. J. Abrams Cu: Matthew Fox, Terry O'Quinn, Naveen Andrews

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus