Observator Cultural / septembrie 2001
Any Given Sunday
Ascensiunea unui tînăr de culoare în arena fotbalului american şi drumul - accidentat - spre victorie al echipei sale...

Pe Stone, îl iubeşti sau îl deteşti. De cele mai multe ori, din aceleaşi motive! Dacă faci parte din a doua tabără, aproape că eşti tentat, şi aici, s-o faci: Stone pune la bătaie toate artificiile tehnice din dotare, smulge imaginea de pe un suport şi o aruncă pe un altul, cultivă excesele la tot pasul (inclusiv pe coloana sonoră, unde se înghesuie nu mai puţin de 125 de piese; frînturi, desigur), montajul bate orice record în materie (4700 de tăieturi; într-un film de 151 de minute, asta înseamnă, în medie, cadre nu mai lungi de 2 secunde!), iar personajele par nişte clişee de serie B strînse laolaltă.

Distribuţia este însă de serie A (şi joacă ca atare), iar "subţierea" personajelor era chiar de dorit într-un film care efectiv explodează cu fiecare confruntare între două mase de carne. Şi, ce-i mai important, fotbalul american era mediul ideal pentru toată această demenţă vizuală "(cu)tremurată" care nu exclude emoţia şi în care un singur lucru e clar: nostalgia pentru un sport care nu mai e ce-a fost.

Regia: Oliver Stone
Cu: Al Pacino, Cameron Diaz, James Woods, Jamie Foxx, Dennis Quaid, Matthew Modine, Ann-Margret, LL Cool J
Regia: Oliver Stone Cu: Al Pacino, Cameron Diaz, James Woods, Jamie Foxx, Dennis Quaid, Matthew Modine, Ann-Margret, LL Cool J

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus