mai 2007
Joi, 10 mai, ora 18:00, Studio

Producţie: Franţa, 2006 (90 minute)
Dramă
Regia: Anne Fontaine
Scenariul: Anne Fontaine, Julien Boivent
Imaginea: Caroline Champetier
Montajul: Isabelle Dedieu
Cu: Danielle Darrieux, Arielle Dombasle, Jean-Chrétien Sibertin-Blanc, Andy Gillet, Christophe Van de Velde
Distribuitor: Films Distribution SAS

Un film inspirat (parţial) din piesa de teatru Les Salons de Bernard Minoret şi Claude Arnaud. O fostă artistă (vedetă octogenară, azi într-un azil de bătrâni), un supraveghetor la piscina hotelului Ritz (un tip cam excentric ce experimentează montând piese de teatru), o actriţă de telenovelă care se îndrăgosteşte nebuneşte de un tânăr şarmant sunt câteva din personajele foarte diferite ce se întâlnesc şi îşi joacă ultima şansă de a-şi îndeplini visele.

Augustin Dos Santos (Jean-Chretien Sibertin-Blanc) este supraveghetor la piscina Hotelului Ritz din Paris. Dar adevărata sa pasiune este teatrul. Mare admirator al Japoniei (soţia sa fiind de origine niponă), Augustin montează o piesă de teatru Kabuki, pe care o prezintă unor bătrâni dintr-un azil. Aici el face cunoştinţă cu Odette (Danielle Darrieux), o fostă cântăreaţă de operetă care îşi manifestă satisfacţia pentru reprezentaţia făcută, citindu-i câteva pasaje din corespondenţa dintre două doamne din înalta societate de acum 200 de ani. Augustin e cucerit de prezenţa acestei vivace octogenare şi deja i se configurează următorul proiect: o adaptare a acestei corespondenţe "prăfuite". Dar pentru a-şi vedea visul cu ochii, el apelează la o clientă de la piscină, o actriţă de telenovelă (Arielle Dombasle), care face greşeala de a se îndrăgosti chiar în toiul repetiţiilor.

Născută în Luxemburg, Anne Fontaine a lucrat mai mulţi ani ca dansatoare. În cinema, debutează în anii `80, ca actriţă (Si ma gueule vous plaît... / Dacă vă place faţa mea..., 1981 şi P.R.O.F.S, 1985). Primul său film (ca regizor) Les Histoires d'amour finissent mal... en général / Poveştile de dragoste se termină prost... în general, (1993) a fost distins cu premiul Jean Vigo. Manifestă un interes aparte pentru dramele de cuplu, pentru misteriosul univers al dorinţelor umane. Este sora actorului Jean-Chrétien Sibertin-Blanc pe care l-a şi distribuit în câteva din filmele sale.