mai 2007
Asociaţia culturală Artmix organizează în perioada 9-16 mai 2007, la Ceainăria Cărtureşti (str. Arthur Verona, nr.13) expoziţia artistei Simona Vilau Communication Breakdown curatoriată de Marilena Oprescu. Vernisajul expoziţiei Communication Breakdown a avut loc miercuri, 9 mai 2007, la orele 18:30.

Communication Breakdown are două componente: expoziţie de pictură cu pânze de dimensiuni mari şi o componentă de intervenţie multimedia. Deoarece în spaţiul real şi într-o perioadă determinată vor apărea doar interpretările vizuale ale Simonei Vilau, publicul va avea surpriza să poată participa activ la expoziţie, accesând un spaţiu virtual. Una dintre picturi va fi de fapt imaginea ei proiectată, asupra căreia vizitatorii vor putea interveni, modificând opera, completând-o sau chiar distrugând-o complet pentru un moment, după preferinţe. Operele astfel create pot fi salvate într-o bază de date pentru a fi expuse după terminarea expoziţiei într-o galerie virtuală pe website-ul www.artmix.ro.

"Ideea de bază este folosirea unor personaje "pattern" şi a unor repere clasice înscenate. Apelând foarte des la citate culturale, până la eludarea semnificaţiilor acestora, recontextualizez întregul, filtrând ansamblul şi păstrând doar detalii semnificative, care să facă imaginea recognoscibila. Astfel, întâlnirea cu câteva personaje-cheie din cultură vizuală universală, cum sunt Dante şi Beatrice, Samson şi Dalila, se face la scară subiectivă. Blocajul de comunicare apare în momentul intervenţiei propriei "păreri" asupra unor figuri mitizate de-a lungul istoriei. Interactivitatea proiectului doreşte să ofere o alternativă ideii de finitudine a operei de artă şi de imuabilitate a artistului." afirmă artista Simona Vilau.

"Colaborarea cu Simona Vilau continuă o serie de proiecte experimentale interactive prin care explorez ideea de suprapunere a spatiilor, indoor-outdoor, real-virtual şi influenţa diferitelor mediilor de comunicare asupra omului contemporan care îşi petrece cea mai mare parte a timpului în faţa unui ecran. Communication Breakdown propune un joc, desfiinţarea unidirecţionalităţii mesajului artistic, este de fapt pretextul sub care vizitatorul este provocat să participe." spune Marilena Oprescu, curatorul expoziţiei.


"Pictura mea este o poveste despre sine şi despre cei din jur. E ca şi un joc cu măşti care se schimbă între ele. Gesturile încearcă să fie cât mai simple , chiar dacă de multe ori trădează o stare psihologică. Principiile de distribuire a spaţiului, cât şi culorile folosite, sunt în spiritul regulii de trei simplă. Încerc să îmi expun ideile cât mai clar din punct de vedere vizual, e ca şi cum ai clarifica nişte tabu-uri într-un joc." (Simona Vilau)

Studii Simona Vilau:
Universitatea Naţională de Arte Bucureşti, Secţia Pictură, 2002-2006

Expoziţii personale Simona Vilau:
2007 Communication Breakdown, Ceainăria Cărtureşti, Bucureşti
2006 Regele pe divan, Galeria Simeza, Bucureşti
2005 Frumoasa, Revolta & Greaţa, UNAgaleria Bucureşti
2003 Alte Instantanee, Salonul Vega, Timişoara
2001 Instantanee, Galeria de Artă Târgu Jiu

Alte proiecte curatoriate de Marilena Oprescu:
2007 Who's afraid of Glass?, expoziţie de instalaţii de sticlă de Ioan Nemţoi, Museums Quartier & Palais Palffy, Viena.
2006 artmix.ro: proiectul şi-a propus realizarea site-ului artmix.ro şi rularea lui timp de o săptămână pe un ecran cu leduri în spaţiul verde din faţa Teatrului Naţional. Trecătorii au putut naviga pe site cu ajutorul unui mouse uriaş realizat din plexiglas. Site-ul este o arhivă de artă contemporană românească în continuă extindere.
2005 1200o C, Librăria Cărtureşti & Galeria Nemţoi, expoziţie de grup care a adunat mai multe arte pe tema celor 1200o C: sticlă, fotografie, film, literatură, muzică, stencil.
2004 My Extravaganza relocated, expoziţie de instalaţii din sticlă de Ioan Nemţoi, McLaren Technology Centre, UK.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus