România Liberă / septembrie 2001
Face/Off
John Woo este un cineast intrat în atenţia mondială odată cu premiera filmului Mission: Impossible 2. Face/Off (SUA, 1998) este însă cel mai bun film al regizorului în aşa-zisa sa perioadă hollywoodiană. Dincolo de marca John Woo, în ceea ce are ea mai bun şi o face unică în peisajul cinematografic contemporan, aici pot fi văzute şi două excelente recitaluri actoriceşti, al lui Nicolas Cage şi, de necrezut, al lui John Travolta.

Originar din Hong Kong, John Woo este realizatorul, în oraşul natal, al unei serii de pelicule memorabile (majoritatea cu actorul Chow Yun-Fat), care au creat un stil unic în filmul de acţiune, o inconfundabilă marcă Woo. Fascinaţi de acest original realizator, cineaşti de prim-plan americani, precum Scorsese şi Tarantino, au făcut tot posibilul pentru ca filmele lui să fie difuzate şi cunoscute în SUA (ca şi ale colegilor săi de generaţie, Tsui Hark şi Ringo Lam). Importat de Hollywood, John Woo a început prin a face două filme care nu au convins, în care nu îşi regăsea pe deplin ceea ce îl făcuse atît de special în Hong Kong. Este vorba despre Hard Target / Vînătoare de oameni, în care "figurile" lui Van Damme nu s-au putut adapta ideilor regizorale ale lui Woo, ca şi despre Broken Arrow, la rîndul său departe de adevăratul John Woo. În ambele pot fi găsite, însă, sclipiri superbe, care amintesc de ceea ce este capabil regizorul.

Lovitura a fost dată în 1998 de acest Face/Off, cu Nicolas Cage şi John Travolta, unul dintre cele mai frumoase filme (nu numai de acţiune) ale ultimului deceniu, reuşită recunoscută de critici şi de spectatori. Dacă aţi evitat acest film la vremea rulării sale în cinematografe, din considerente de gen cinematografic, nu mai pierdeţi această nouă ocazie. Baletul cinematografic în care transformă John Woo scenele de luptă, poezia violenţei pe care reuşeşte să o creeze, meditaţia discretă asupra naturii noastre duale, toate acestea nu pot fi povestite, ele trebuie văzute. De altfel, o povestire plată a subiectului filmului, fără vizionarea efectivă a superbelor găselniţe cinematografice ale lui John Woo, l-ar sărăci, reducîndu-l la reţetele cinematografului de acţiune hollywoodian şi provocînd o impresie cu totul falsă. Şi ceilalţi actori aflaţi în distribuţie, la rîndul lor, sunt excelenţi: Joan Allen, Gina Gershon, Nick Cassavetes, Dominique Swain, Alessandro Nivola.

Pînă vom vedea în România filmele din producţia hongkongheză a lui John Woo (dar le vom vedea vreodată?), să ne mulţumim cu cele americane, evident cu o distribuţie şi o promovare cu adevărat universale, şi mai ales cu acest minunat Face/Off, pe care John Woo ni l-a dăruit acum cîţiva ani.
Regia: John Woo Cu: John Travolta, Nicholas Cage, Joan Allen, Alessandro Nivola

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus