România Liberă / ianuarie 2002
Fisher King, The
În această seară puteţi vedea un film de Terry Gilliam: The Fisher King (Regele pescar, SUA, 1991), cu: Robin Williams, Jeff Bridges, Amanda Plummer, Mercedes Ruehl. Pelicula, premiată cu Leul de Argint la Festivalul de la Veneţia şi cu Globul de Aur pentru prestaţia lui Robin Williams, transpune povestea Sfîntului Graal în New York-ul contemporan, printre zgîrie-norii Manhattan-ului. În căutarea sa pornesc un fost DJ, avînd pe conştiinţă moartea mai multor oameni, şi un fost profesor universitar, aparent ţăcănit, una dintre victimele sale. Ca întotdeauna în astfel de călătorii, periplul nu este de fapt în căutarea obiectului magic, ci este o incursiune în adîncurile propriei personalităţi, avînd ca final autocunoaşterea şi cunoaşterea reală a celuilalt.

Deşi cel mai potolit dintre filmele lui Terry Gilliam, acesta s-a bucurat de la premieră de cel mai mare succes, dovadă premiile primite. Fost membru al grupului Monty Python, Terry Gilliam realizează filme care debordează de fantezie, inventivitate vizuală şi inteligenţă. Fiecare dintre filmele lui este o permanentă încîntare: Time Bandits, The Adventures of Baron Munchausen, 12 Monkeys, Fear and Loathing in Las Vegas. Stilul de cinema practicat de Terry Gilliam, fantastic şi funambulesc, are toate şansele să supravieţuiască timpului, operele sale făcînd parte din perenul regat al imaginaţiei omeneşti.
Regia: Terry Gilliam Cu: Robin Williams, Jeff Bridges, Amanda Plummer, Adam Bryant, Lara Harris

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus