România Liberă / iulie 2002
Gaslight
Pelicula Gaslight (SUA, 1944) este una de referinţă în filmografia actriţei Ingrid Bergman, pentru acest rol ea primind primul Premiu Oscar din carieră. Vor urma alte două statuete, una pentru Anastasia, în 1956, şi alta pentru Murder on the Orient Express, în 1974 (cel mai bun rol secundar).

În filmul Gaslight actriţa străluceşte alături de Charles Boyer, actor de origine franceză, care în anii de aur ai Hollywoodului era prototipul amantului latin plin de romantism şi galanterie. Personajul din Gaslight este mai ingrat, dar şi mai solicitant pentru actor, dîndu-i prilejul să-şi pună în valoare întreg talentul dramatic. Este vorba despre un soţ malefic, care încearcă să-şi convingă soţia că este nebună, pentru a o interna într-un azil şi a-i toca averea. Această sinistră farsă este jucată de cei doi actori atît de magistral încît asupra filmului planează o tensiune ce-l face pe spectator să urmărească povestea cu sufletul la gură.

Realizatorul filmului, George Cukor, este unul dintre cei mai importanţi regizori ai Hollywoodului clasic. Datorită abilităţii sale de a lucra cu vedetele feminine, a fost supranumit "regizorul femeilor", mărturie stînd filme ca: Camille / Dama cu camelii (1936, cu Greta Garbo), The Women (1939), The Philadelphia Story (1940, cu Katharine Hepburn), Two-Faced Woman (1941, ultimul film al Gretei Garbo), Adam's Rib (1949, cu Katharine Hepburn şi Spencer Tracy), A Star Is Born (1954, cu Judy Garland), Les Girls (1957) şi mult-îndrăgitul My Fair Lady (1964, cu Audrey Hepburn, în sfîrşit Oscar pentru film şi regie).
Regia: George Cukor Cu: Ingrid Bergman, Charles Boyer, Angela Lansbury, Joseph Cotten

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus