august 2003
Sinbad: Legend of the Seven Seas
VOCI :

Sinbad .............Brad Pitt
Marina ............Catharine Zeta Jones
Eris .................Michelle Pfeiffer
Proteus ...........Joseph Fiennes
Kale ...............Dennis Haysbert


ECHIPA DE PRODUCŢIE :

Regia ................Tim Johnson
..........................Patrick Gilmore
Producţia ..........Mireille Soria
..........................Jeffrey Katzenberg
Scenariul ..........John Logan
Muzica .............Harry Gregson - Williams
Montajul ..........Tom Finan
Animaţia ..........Jakob Hjort Jensen
.........................William Salazar
.........................Dan Wagner
.........................Rodolphe Guenoden
.........................Bruce Ferriz
.........................Serguei Kouchnerov


Brad Pitt, Catherine Zeta-Jones, Michelle Pfeiffer, Joseph Fiennes şi Dennis Haysbert asigură vocile pentru personajele desenului animat Sinbad: Legenda celor şapte mări. Sinbad (Brad Pitt), cel mai cunoscut şi mai îndrăzneţ proscris ce navighează pe cele şapte mări, a căutat toată viaţa încurcăturile şi, în sfârşit a primit un răspuns pe măsură. Acuzat de furtul Cărţii Păcii, una din comorile cele mai de preţ de pe planetă, Sinbad are o singură şansă de a găsi şi înapoia cartea, altfel Proteus, prietenul său cel mai bun (Joseph Fiennes) va muri. Sinbad decide să nu accepte această provocare şi pleacă spre paradisul reprezentat de insulele Fiji.

Marina (Catherine Zeta-Jones), frumoasa logodnică a lui Proteus, fuge pe corabia lui Sinbad, hotărâtă să-l determine pe Sinbad să-şi îndeplinească misiunea de a salva viaţa lui Proteus. Acum Sinbad va dovedi cât de înverşunat poate fi. Niciodată nu e bine când te confrunţi cu Eris (Michelle Pfeiffer), zeiţa haosului. Eris îşi confirmă reputaţia trimiţând creaturi monstruoase şi forţe ale naturii pentru a-l împiedica pe Sinbad. Nu lipseşte trădarea, atunci când Spike, câinele lui Sinbad, trece de partea adversă. Echipajul decide că e mai bine să primească ordine de la Marina decât de la Sinbad, insultându-l astfel pe stăpânul corabiei.




PRODUCŢIA

De multe generaţii, numele Sinbad este asociat aventurilor pe mare care te ţin cu sufletul la gură. Născut cu mai bine de o mie de ani în urmă o dată cu poveştile arabe, Sinbad nu se află la prima ecranizare. Datorită tehnologiei avansate folosită în animaţie, Sinbad apare acum pe ecrane aşa cum nu l-aţi mai văzut niciodată.

Producătorul Jeffrey Katzenberg declară: "Sinbad este unul din eroii îndrăgiţi de orice copil, dar povestea să nu a mai fost redată cu ajutorul animaţiei iar posibilitatea de a crea ceva nou adaptat zilelor noastre ni s-a părut foarte atractivă. Astfel am reuşit să creăm o lume care-ţi taie răsuflarea, plină de monştri fantastici. Aici este tot farmecul animaţiei – poţi să-i duci pe spectatori în locuri pe care nu şi le-au imaginat vreodată."

Pentru scenariu, producătorii l-au ales pe John Logan, care a mai adus pe ecrane şi alţi eroi din trecut. Scenariul care l-a făcut celebru este cel al filmului Gladiator. "După succesul fenomenal de care s-a bucurat Gladiator, ne-am gândit că Logan este cel mai potrivit pentru a reda legenda lui Sinbad," a spus Katzenberg. "John s-a angajat să readucă în prim plan mitul lui Sinbad astfel încât să rezulte o poveste pe gustul publicului secolului 21 şi cred că a reuşit în demersul său."

Logan a apreciat foarte mult spiritul de echipă: "Am avut mare noroc să lucrez cu nişte oameni foarte talentaţi, producători, regizori, animatori şi artişti. Senzaţia din camera unde lucram era realmente electrică. Lucrând cu toţii, am obţinut nişte rezultate uimitoare."

Directorul Patrick Gilmore a spus despre poveste: "Am studiat diferite mitologii pentru a găsi aventuri cât mai potrivite pentru eroul nostru. Firul principal al povestirii este de fapt un test al prieteniei adevărate. Sinbad se reîntâlneşte cu prietenul său Proteus după 10 ani. Atunci când Sinbad se află în dificultate, Proteus îşi pune viaţa în pericol pentru prietenul său. Ce va face Sinbad, acest hoţ obişnuit cu libertatea de a face ce vrea în viaţă? Va încerca să fuga sau îşi va risca viaţa pentru Proteus?"




DISTRIBUŢIA

Brad Pitt dă vocea personajului principal, Sinbad sau Sin-Brad, cum l-a poreclit actorul. Despre personajul său, Pitt spune că "este cam hoţ. Duce o viaţă de aventurier pe mare. Găseşte o comoară micuţă, se luptă cu câţiva monştri şi ... îi plac fetele."

Regizorul Tim Johnson afirmă: "Cu Brad Pitt în rolul lui Sinbad am dat lovitura. Este amuzant, carismatic, plin de viaţă şi se potriveşte de minune cu personajul Sinbad." Jakob Hjort Jensen, liderul echipei de animatori ai personajului Sinbad crede că Brad Pitt a oferit mai mult decât vocea sa. "Brad are un limbaj al corpului aparte şi gesticulează foarte mult. Este amuzant să-l urmăreşti în timp ce rosteşte replicile şi să observi gestica sa. Am schiţat mici desene şi astfel mi-am amintit mai târziu gesturile sale, care s-au dovedit foarte utile în faza de animaţie."

Pentru Brad Pitt acesta a fost debutul în filmele de animaţie. "M-am obişnuit foarte repede şi m-am implicat foarte mult. Ajungeam acasă şi încă eram sub influenţa rolului. Dar meritul cel mai mare le revine animatorilor. Am fost impresionat de detaliile expresiilor faciale şi de acurateţea mişcărilor. Este remarcabil nivelul la care a ajuns animaţia în zilele noastre ."

Sinbad şi echipajul său au furat tot ce au găsit în cele 7 mări dar acum trebuie să găsească cea mai puternică şi mai nepreţuită comoară: Cartea Păcii. Din păcate pentru Sinbad, a mai pus şi altcineva ochii pe această comoară: Eris, zeiţa haosului, a cărei bucurie în viaţă este să transforme lumea într-o epavă. Scenaristul Logan remarcă: "Orice scenarist va spune că cel mai amuzant personaj de realizat este cel negativ."



Michelle Pfeiffer, a cărei voce o recunoaştem la personajul Eris s-a arătat dornică de amuzament. "Nu mi-au spus decât că este vorba de o "zeiţă a haosului" iar eu am răspuns "da". Nu am încercat să creez un personaj negativ. Am vrut ca Eris să fie mai degrabă jucăuşă. Ea provoacă problemele doar ca să facă lucrurile mai interesante şi mai amuzante. Când e prea multă linişte, Eris se plictiseşte. Totul porneşte ca un joc în care ea e sigură de rezultatul final deoarece e convinsă că oamenii sunt slabi. Practic, ea se joacă cu Sinbad, este un joc de-a şoarecele şi pisica."

Producătorul Jeffrey Katzenberg, care a mai lucrat cu Michelle Pfeiffer şi la Prinţul Egiptului, a adăugat: "Nu cred să existe o altă actriţă care să combine atât de frumos seducţia, magia, amuzamentul şi jocurile. Cred totodată că personajul Eris a fost o adevărată provocare întrucât nu oferă indicii asupra posibilelor mişcări menite să le ofere actorilor mai multe indicii. Personajul a fost conturat cu adevărat pe parcurs. Michelle nu a citit doar replicile; ne-a ajutat foarte mult să inventam acest personaj."

Eris îşi schimbă de multe ori forma, suferă numeroase transformări, acestea fiind redate în totalitate cu ajutorul animaţiei bidimensionale. Animatorul Dan Wagner a spus că, în ciuda dificultăţilor întâmpinate, "metamorfozele lui Eris au reprezentat partea cea mai amuzantă a întregului proces de animaţie. Practic, nu am avut nici o frontieră şi nici un şablon de urmat."

Se poate spune că Wagner a avut de animat două personaje, părul foarte lung al lui Eris fiind tratat ca un personaj distinct. "Părul era un al doilea personaj. Mai întâi realizam animaţia pentru Eris şi, dacă totul mergea perfect, mă ocupam apoi de păr. Părul oferă personajului o nouă dimensiune dar trebuia să rămână în plan secundar întrucât atenţia a fost concentrată pe expresia facială."



Eris pluteşte în permanenţă, este diferită de muritorii de rând care se folosesc de picioare. Pentru podoaba capilară, faţă şi corp a fost folosită animaţia tradiţională. Corpul ei se termină sub forma unor dâre de fum, realizate cu ajutorul animaţiei 3D.

Când, din motive personale, Sinbad decide să nu fure Cartea Păcii, Eris trece la acţiune. Pacea este ultimul lucru pe care şi-l doreşte aşa că fura ea însăşi cartea, acuzându-l pe Sinbad. Sinbad îşi apără nevinovăţia dar nimeni nu-l ia în seamă şi este condamnat la moarte. Spre surprinderea tuturor, prinţul Proteus intervine de partea lui Sinbad. Proteus are încredere că Sinbad va găsi şi returna cartea la timp, salvându-i astfel viaţa. Încrederea este mai degrabă nejustificată.

Proteus este un om care îşi ia responsabilităţile în serios. Este prinţul Siracuzei şi, atunci când oraşul este confruntat cu cea mai mare criză – furtul Cărţii Păcii, se hotărăşte să rezolve problema. Este singurul care crede în nevinovăţia lui Sinbad şi ştie în acelaşi timp că Sinbad este singurul capabil să recupereze cartea.

Regizorul Tim Johnson spune că mărinimia ireală de care dă dovadă Proteus face din acesta un rol greu de interpretat dar alegerea lui Joseph Fiennes s-a dovedit soluţia cea mai bună. "Proteus este atât de cinstit şi de nobil încât ar putea fi considerat plictisitor şi ireal. Însă Joseph s-a descurcat de minune. A reuşit să-i confere personajului său dinamism, element foarte important în luarea deciziilor. Îţi dai seama imediat că un astfel de personaj nu ia o decizie pe loc. El înţelege cât de mult sacrificiu este necesar uneori pentru a proceda corect."

Joseph Fiennes este de acord că responsabilitatea dată de poziţia pe care o ocupă Proteus este în contradicţie cu pofta sa de aventură. "Cred că dacă Proteus n-ar face parte dintr-o familie regală, ar deveni Pirat asemeni lui Sinbad. Povestea celor doi este deosebită, ei fiind prieteni din copilărie. Chiar şi atunci când se ceartă, încrederea şi prietenia dintre ei primează."

Mişcările lui Proteus trebuiau diferenţiate de cele ale lui Sinbad datorită diferenţei de rang dintre cei doi, aceasta reprezentând o nouă provocare pentru animatori. Joseph Fiennes a mai adăugat: "Pentru mine a fost prima incursiune într-un desen animat. Ce actor ar fi refuzat o asemenea propunere? Detaliile realizate de animatori sunt extraordinare."

Se pare că încrederea pe care o are Proteus în Sinbad nu este justificată. Marina, logodnica lui Proteus şi ambasadoare a Traciei, nu are prea mare încredere în Sinbad şi instinctul nu o înşeală. În loc să se îndrepte către ascunzişul lui Eris din Tartarus, Sinbad schimbă cursul către Fiji pentru o vacanţă permanentă, fără să ştie că la bord are un musafir nepoftit. Marina se află pe corabie şi nu se va lăsa până nu-l va convinge pe Sinbad să-şi îndeplinească misiunea.



"Marina are o voinţă foarte puternică," spune regizorul Gilmore. "Sinbad se consideră stăpânul celor 7 mari şi este obişnuit să deţină controlul total asupra echipajului său. Deodată, se confruntă cu o femeie foarte motivată care nu se teme să i se opună. Este amuzant să-i vezi pe cei doi cum scot scântei."

Catherine Zeta-Jones, care dă vocea personajului Marina, este de acord: "Marina are o personalitate puternică şi este pe picior de egalitate cu Sinbad chiar dacă cei doi provin din lumi diferite. Raportul dintre cei doi mi s-a părut foarte interesant deoarece nu este vorba despre dialogul obişnuit între prinţesă şi pirat." "Catherine a fost prima persoană distribuită în acest film. Astfel, personajul Marina a fost conceput în aşa fel încât să se potrivească cât mai bine cu actriţa" a spus regizorul Tim Johnson.

Catherine Zeta-Jones spune că a reuşit să se identifice cu personajul şi datorită modului în care şi-a petrecut copilăria: "Am crescut într-o familie cu mulţi băieţi şi auzeam de multe ori ce trebuie şi ce nu trebuie să facă fetele. Am crezut însă întotdeauna că fetele sunt capabile să facă ceea ce fac şi băieţii. Sper că toate fetele şi doamnele care vor vedea filmul o vor îndrăgi pe Marina la fel cum o îndrăgesc şi eu. Este inteligentă, amuzantă, cinstită şi puternică ... trăsături pe care sper că le va avea şi fiica mea."

Spre surprinderea lui Sinbad, Marina îşi dovedeşte tăria şi reuşeşte să atragă de partea ei întregul echipaj. Ea ajunge să fie respectată chiar de Kale, secundul lui Sinbad, a cărui voce este dată de Denis Haysbert. "Kale este omul de încredere al lui Sinbad" mărturiseşte Haysbert. "El are grijă ca echipajul să respecte ordinele. Dacă ar apărea cel mai mic semn de nesupunere, o simplă privire a lui Kale ar rezolva problema. Kale are mai multe sarcini: este un războinic foarte bun, este prietenul pe care Sinbad se poate baza oricând şi are grijă de multe ori să-l aducă pe Sinbad cu picioarele pe pământ atunci când acesta tinde să o ia razna."

Regizorul Patrick Gilmore conchide: "A fost o mare plăcere să lucrăm cu Dennis. Când am început să lucram la film, Kale era genul de om care aproba orice spunea Sinbad. Apoi a apărut Dennis care a reuşit să întruchipeze conştiinţa lui Sinbad – acea voce din interiorul lui Sinbad care îl determină să procedeze corect faţă de Proteus şi Marina. Dennis a oferit atât de mult spirit, nobleţe şi încredere lui Kale încât am reuşit să extindem acest personaj. Am avut scene întregi scrise pentru Kale bazate pe contribuţia adusă de Dennis Haysbert."
Regia: Tim Johnson Cu: Voci:Brad Pitt, Catherine Zeta-Jones

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus