România Liberă / noiembrie 2001
Princess Diaries, The
Cel mai neaşteptat lucru pentru o elevă de liceu din Statele Unite ar fi să afle că este o autentică prinţesă, ba chiar mai mult, o adevărată moştenitoare a unui tron situat într-un fictiv regat situat în Europa. Mai firească ar fi fost o întîlnire cu Batman, cu Terminator sau o excursie pe Planeta maimuţelor / The Planet of the Apes! Şi totuşi, acest lucru se întîmplă în filmul The Princess Diaries, semnat de regizorul Garry Marshall (mai bine cunoscut ca autor al marelui succes Pretty Woman, cu Julia Roberts).

Vestea absolut incredibilă a descendenţei aristocratice este primită de timida adolescentă Mia Thermopolis cu o vădită stupoare. În faţa unei alternative destul de dificile - aceea de a rămîne ancorată în modul normal, american, de viaţă şi de a răspunde afirmativ pentru asumarea responsabilităţilor princiare - Mia reacţionează firesc, şovăind pînă în ultima clipă, cînd se va produce happy-end-ul. Acesta este determinat de hotărîta bunică a Miei, regina Clarisse, care ştie să-şi adapteze modul de viaţă aristocratic la democraţia americană, cunoscînd în acelaşi timp perfect psihologia adolescentei, capabilă să facă mai mult bine pentru mai mulţi oameni. Asumarea sîngelui albastru se petrece credibil, mai ales sub bagheta de zînă bună, interpretată cu distincţie şi eleganţă de Julie Andrews.

Apoi, mai există şi şeful securităţii, bodyguardul şi confidentul reginei (interpretat cu mult umor de Hector Elizondo), care contribuie, prin înţelepciunea sa, la hotărîrea cea bună, pe care o va lua în final tînăra adolescentă. O nuanţă satirică îl inspiră pe cineast atunci cînd evocă universul şcolar al tinerei prinţese, notele ironice fiind prezente şi în ciocnirea dintre culturile complementare, nu antagoniste, ale aristocraţiei modernizate şi cele ale unei democraţii fără limite.

Poveste amuzantă, rimînd cu un bun scenariu de operetă vieneză, filmul Princess Diaries mai afirmă în subtext ideea unei maturizări responsabile a unei adolescente, ce implică şi benefice transformări psihologice şi chiar fizice. Film mai degrabă potrivit pentru vacanţa de Crăciun, The Princess Diaries poate fi un bun deconectant după atîtea pelicule de groază văzute pe micile ecrane.


The Princess Diaries

Regia: Garry Marshall, după un roman de Meg Cabot
Scenariul: Gina Wendkos
Producători: Whitney Houston, Debra Martin Chase, Mario Iscovich
Montajul: Bruce Green
Imaginea: Karl Walter Lindenlaub
Muzica: John Debney
Scenografia: Mayne Berke
Costumele: Gary Jones
Cu: Julie Andrews, Anne Hathaway, Hector Elizondo, Mandy Moore, Heather Matarazzo
Regia: Garry Marshall Cu: Anne Hathaway, Julie Andrews, Hector Elizondo, Mandy Moore, Heather Matarazzo

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus