Observator Cultural / martie 2001
Quills
Închis în azilul de la Charenton, "divinul marchiz" nu se plictiseşte defel, mai ales că se poate bizui pe naivitatea "gazdei" sale, abatele de Coulmier, şi pe solicitudinea unei fete, Madeleine...

Bazat pe piesa Quills a lui Doug Wright, filmul lui Kaufman nu este nici pe departe o biopic (detaliile sîngeroase ale "torturării" marchizului sînt pe de-a-ntregul inventate!), cît un fel de sinteză a ceea ce vrea să zică "sadism" - cu D. A. F. de Sade ca personaj principal. Sinteză nescutită de un determinism scenaristic supărător (totul este pretext pentru ilustrarea ideii de bază: aceea că Sade devine, la rîndu-i, victima celor ce i-au însuşit "metodele"...), de un didacticism la fel de neplăcut (vezi finalul), dar salvată întrucîtva de un anumit panaş (prologul este antologic!), de cîteva găselniţe savuroase (vezi multiplele soluţii la care recurge marchizul pentru a scrie, atunci cînd este privat de pene...) şi, pînă la urmă, de însăşi frenezia apocaliptică a poveştii - ce pare mai întîi visul, apoi coşmarul nobilului scelerat.

Jucat impecabil de toţi, cu o menţiune specială pentru Phoenix (abatele), care se dovedeşte personajul cel mai interesant dintr-o "galerie" de monştri larger than life. (+++)


Quills

Regia: Philip Kaufman
Cu: Geoffrey Rush, Kate Winslet, Joaquin Phoenix, Michael Caine
Regia: Philip Kaufman Cu: Geoffrey Rush, Kate Winslet, Joaquin Phoenix, Michael Caine

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus