România Liberă / iunie 2002
Sling Blade
În această seară puteţi vedea filmul Sling Blade (SUA, 1997). Este filmul care l-a făcut cunoscut pe actorul (şi regizorul aici) american Billy Bob Thornton, care joacă rolul principal, secondat fiind de puştiul Lucas Black, Dwight Yoakam, John Ritter, Natalie Canerday, J.T. Walsh şi, surpriză, neconvenţionalul regizor Jim Jarmusch (autorul teribilului Dead Man).

Filmul s-a făcut cunoscut prin nominalizările la Oscar pe care le-a primit în anul următor: pentru interpretarea lui Billy Bob Thornton (statuetă suflată de Geoffrey Rush, care juca în Shine) şi pentru cel mai bun scenariu adaptat, semnat de acelaşi Billy Bob Thornton, nominalizare de data aceasta fructificată printr-o statuetă aurită. Tripla calitate de scenarist, regizor şi actor în rol principal i-a prins, iată, bine lui Billy Bob Thornton, transformîndu-l dintr-un nume aproape necunoscut într-un actor care contează (o apariţie terifiantă a mai avut în aceeaşi perioadă în U-Turn al lui Oliver Stone).

Sling Blade este povestea lui Karl Childers, un bărbat uşor retardat, care în copilărie, la vîrsta de 12 ani, surprinzîndu-şi mama pe culmile extazului amoros cu un străin, i-a ucis pe amîndoi cu o maşină agricolă. După 25 de ani petrecuţi într-un ospiciu, el este pus pe liber datorită reducerilor de buget (se întîmplă şi la americani) şi se stabileşte într-un orăşel unde este privit cu suspiciune. Singurul căruia ajunge să-i cucerească inima este un băieţel pe nume Frank, care îl acceptă exact aşa cum este şi îşi convinge mama că nu îi paşte nici un pericol din partea lui Karl. Fiindcă, aşa cum spune el, "nu va mai ucide pentru că nu mai are nici un motiv să o facă". Între ex-criminal şi puşti se stabileşte o relaţie specială, bazată pe afecţiune şi încredere.

Această altă imagine a deviatului psihic, personaj la modă în anii '90 în filmul american, a prins şi a impresionat, mergînd la inimile spectatorilor prin evitarea falsului sentimentalism. Maximul filmului este dat însă de interpretarea foarte reuşită a lui Billy Bob Thornton.
Regia: Billy Bob Thornton Cu: Billy Bob Thornton, Dwight Yoakam, Robert Duvall, John Ritter, Lucas Black

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus