Realitatea Românească / august 2002
Sweetest Thing, The
În puţine situaţii am văzut un film care să stârnească opinii atât de similare în rândul spectatorilor, de specialitate sau nu, din toată lumea. The Sweetest Thing / Puicuţe bune este un eşec. Dar (şi aici de fapt începe o prezentare a acestui film), deşi la final îţi dai seama că povestea este absurdă, că glumele sunt fără perdea, dar şi fără umor, că, până la urmă ai pierdut degeaba aproape două ore, eşti gata să mergi din nou la cinematograf.

Aşa cum medicii se ghidează după regula "În primul rând să nu faci rău" şi cineaştii ar trebui să aibă un cod dentologic care să le ceară să nu alieneze spectatorii. Motivul pentru care am o problemă aproape personală cu filmele nereuşite este simplu: după un film prost, care m-a dezamăgit, mi-e greu să merg din nou la cinematograf. O experienţă nefericită îmi poate răpi plăcerea vizionării unui film pe o lungă perioadă de timp. Şi, chiar dacă este plin de defecte, The Sweetest Thing nu a avut, cel puţin în ceea ce mă priveşte, acest efect. N-aş merge până la a vă recomanda acest film, dar cred că, dacă insistaţi să-l vedeţi, vizionarea lui nu vă va crea nici un fel de probleme.

Nerecomandat copiilor

Trebuie spus că, în pofida glumelor care seamănă foarte tare cu cele făcute de elevii din clasele terminale ale şcolilor generale, filmul este nerecomandat minorilor. Exact genul de glume care ar fi făcut din acest film un mare succes între băieţii de 14 ani fac ca acest film să fie interzis practic băieţilor de 14 ani. Ei vor putea vedea filmul doar în compania părinţilor şi cred că o asemenea experienţă ar crea situaţii jenante memorabile atât pentru părinţi cât şi pentru copii. Nu cred că adolescenţii pot afla lucruri noi în acest film, dar cred că, până la urmă, e mai bine pentru părinţi să nu ajungă în situaţia să schimbe păreri despre el.

O aventură romantică

Povestea filmului îl încadrează fără nici o discuţie în categoria comediilor romantice. Două prietene, interpretate de Cameron Diaz şi Christina Applegate (Kelly din Familia Bundy), au o regulă de aur în viaţa lor sentimentală. În loc să-şi caute partenerul ideal, îşi caută parteneri de moment. Dar, când se aşteaptă mai puţin, eroina îşi întâlneşte jumătatea. Însă acesta dispare, lăsând în urmă un singur indiciu: urma să ia parte la o nuntă care urma să aibă loc în celălalt colţ al Americii. Fetele decid să pornească pe urmele lui, iar de aici povestea începe să semene mai tare cu Something About Mary şi alte filme ale fraţilor Farelly, decât cu You've Got M@il. Glume legate de diferite funcţii ale organismului aţi văzut în American Pie şi alte câteva comedii din ultimii ani, diferenţa este că, nu se ştie cum, glumele din acest film dau greş în mod constant.

Un salariu de milioane

Cameron Diaz a primit 15 milioane de dolari pentru acest rol, consolidându-şi astfel poziţia de singură actriţă care poate atenta vreodată la statutul Julie Roberts. Mai mult chiar, având în vedere apariţiile ei remarcabile în roluri dramatice (în Magnolia sau Being John Malkovich), ea nu are nevoie să mai dovedească faptul că, pe lângă o femeie atrăgătoare, cu un talent comic de excepţie, ea este şi actriţă. The Sweetest Thing este un eşec din toate punctele de vedere (producţia lui a costat 43 de milioane de dolari, dar a strâns din vânzările de bilete în America doar 25 de miloane), dar statutul lui Cameron Diaz nu a avut de suferit, şi asta pentru că farmecul ei natural şi talentul special de a ieşi cu bine din faze penibile au ajutat-o şi de data asta.

(Un film care desfide orice rating, pentru că, deşi ar fi meritat cel mult o stea, toţi cei care l-au văzut fiind de acord că e slab, are un potenţial mare de succes şi, până la urmă, nu regreţi banii pe care i-ai dat pe bilet).
Regia: Roger Kumble Cu: Cameron Diaz, Christina Applegate, Selma Blair, Thomas Jane, Frank Grillo

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus