Realitatea Românească / august 2002
8 femmes
E greu să convingi lumea să meargă la cinematograf pentru a vedea un film în limba franceză, cu atât mai mult cu cât filmul în cauză este mai curând ciudat, dar exact asta voi încerca să fac acum, într-un weekend în care la noi pe ecrane se lansează Men in Black 2.

Francois Ozon este un tânăr regizor francez care, cu primele sale cinci filme şi-a câştigat deja un loc important în peisajul cinematografic european. Ce înseamnă asta? Un exemplu ar fi elocvent: la prima ediţie a Festivalului Internaţional de Film Transilvania, care a avut loc la Cluj anul acesta, a fost organizată deja o retrospectivă Francois Ozon. Şi când un regizor de numai 35 de ani reuşeşte o asemenea performanţă, ca să nu mai vorbim de prezenţa celor cinci filme ale sale în competiţiile unor festivaluri precum Cannes sau Veneţia, se cheamă că el se numără deja printre clasici.

Ozon este un mare admirator al numelor de referinţă din istoria cinematografului şi cei care i-au văzut filmele au recunoscut în ele trimiteri la Hitchcock, Bunuel, Fassbinder, precum şi la opere literare (de la Virginia Wolf la Agatha Christie). 8 femmes, filmul pe care îl puteţi vedea încă în cinematografe, este o ofertă deopotrivă tentantă şi periculoasă. Dacă doriţi un film simplu si fără surprize, dacă v-aţi enervat la Mulholland Drive şi v-aţi revoltat la Human Nature, există pe ecrane Men in Black 2. Dacă în schimb puteţi suporta o serie de şocuri, de la tehnici cinematografice originale la subiecte agresiv imorale, 8 femmes este filmul pe care trebuie să-l vedeţi.

Povestea filmului sună ca rezumatul unui roman poliţist clasic: într-un conac înconjurat de nămeţi, în ajunul Crăciunului, s-a comis o crimă. Stăpânul conacului a fost înjunghiat, şi persoanele aflate la faţa locului, toate femei, sunt potenţial suspecte. Plasarea acţiunii în anii '50, distribuţia şi povestea în sine sunt elemente aproape clasice ale filmului. Relaţiile dintre personaje, numerele muzicale ale eroinelor şi felul în care evoluează interesul regizorului fac parte dintre elementele care vă vor şoca, şi acest lucru l-a avut în vedere Ozon atunci când a realizat filmul. Însă şocurile lui nu sunt gratuite, iar povestea se ţine de la un capăt la celălalt.

Fie şi numai enumerarea actriţelor din distribuţie ar trebui să fie suficientă pentru a vă atrage la cinematograf: Isabelle Huppert, Catherine Deneuve, Danielle Darrieux, Emmanuelle Béart, Fanny Ardant. În plus, 8 femmes oferă câteva momente de un umor irezistibil şi te face să pleci acasă simţindu-te în mod evident mai bine decât te simţeai când ai intrat în cinematograf, chiar dacă, pentru a ajunge aici, ţi-a administrat câteva şocuri zdravene.

**** (pentru prospeţime, originalitate, umor, pentru tăria cu care îşi susţine opţiunile, chiar dacă nu sunt cele mai uşor de privit, pentru faptul că dovedeşte în mod plăcut că filmul se poate face şi altfel).


Regia: François Ozon Cu: Catherine Deneuve, Isabelle Huppert, Emmanuelle Beart, Fanny Ardant, Danielle Darieux, Virginie Ledoyen, Ludivine Sagnier, Firmine Richard

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus