mai 2007
4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile
ICR New York are deosebita satisfacţie de a vă informa că în ediţia de vineri, 18 mai 2007, a New York Times sunt publicate două articole extrem de elogioase la adresa filmului lui Cristian Mungiu prezentat în selecţia oficială de la Cannes: 4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile.

Criticul A. O. Scott, pentru care filmul marchează o "descoperire", apreciază: "Neiertător şi generos în acelaşi timp, curgând în cadrele lungi şi dense ce par a fi tipice noului cinema românesc, filmul surprinde degradarea decenţei umane în comunism". "Începând cu 2005, când publicul de la Cannes a fost bulversat de Moartea domnului Lăzărescu de Cristi Puiu..., Cannes a găzduit o serie de filme româneşti dure, puternice şi pline de un umor negru aparţinând unor regizori care, ajutaţi de remarcabili actori, aleg să pună în filmele lor dificultăţile prezentului şi brutalităţile trecutului."

Regizorul Cristian Mungiu a fost primul regizor de film invitat de ICRNY în 2006 pentru a reprezenta România cu prilejul festivalului de film balcanic organizat în colaborare cu Yale University şi a festivalului European Dream al centrelor culturale europene la New York. La sfârşitul acestui an, regizorul va fi unul din invitaţii de onoare ai Festivalului de film românesc organizat de ICRNY.

Articolele integrale pot fi citite la:

Reuters: Grim Tale Lights Up Cannes Film Festival: în format html sau în format pdf

A. O. Scott: Blueberry Nights and Romanian Days: în format html sau în format pdf.


(Cristian Mungiu şi Laura Vasiliu - © Eric Gallard, Reuters)
Cristian Mungiu este autorul volumului 7 scenarii, publicat de Editura LiterNet.


Regia: Cristian Mungiu Cu: Anamaria Marinca, Vlad Ivanov, Laura Vasiliu, Alexandru Potoceanu, Luminiţa Gheorghiu

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus