Blogul filmului 432 / mai 2007
Festivalul de film Cannes 2007
Duminică

Nici nu ştiu ce data e. Trebuie să mă uit jos, în bara de computer, să văd. Aha, e duminică azi. În sfîrşit, după trei zile, apuc să-mi deschid computerul. Mă întîmpină fişierele mele dinainte de Cannes. Şi dinainte de film (i.e. 4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile). Mi se pare că a trecut o lună de miercuri, de cînd am plecat.

Acum cinci ani

Am aterizat cu bine la Nisa zburînd dinspre mare pe deasupra cimitirului marin. Ce mult timp a trecut de la fostul nostru Cannes... Recunosc cu oarecare nostalgie canapeaua de aşteptare de pe aeroportul din Milano şi îi revăd pe Papi şi pe Tania căutînd un loc de fumat în aeroport. Am locuit înghesuiţi într-o mică pensiune cu paturi suprapuse şi o cabină de duş pe sub care apa se strecura către dulap. Socoteam fiecare minut vorbit pe roaming, am rîs la ideea că ne-am putea angaja un ataşat de presă profesionist, nu înţelegeam ce ar putea face un agent de vînzări pentru noi, i-am rugat noi pe organizatori să ne programeze la coadă, ne bucurăm pentru fiecare festival mititel care ne voia filmul şi credeam că fiecare producător cu care făceam cunoştinţă o să ne trimită mai tîrziu o valiză cu bani. Dar eram foarte fericiţi - aproape mai fericiţi decît acum - căci ne bucuram de fiecare pom, fiecare clipă şi fiecare vorba bună pe care o auzeam convinşi că totul e posibil de acum înainte.

Petreceri

Aseară am fost la petrecerea dată de Arte pentru a celebra implicarea lor de ultim moment în producţia filmului. S-a transformat mai mult în aniversarea lui Vladimir, a cărui zi a fost ieri. (...)

Cu o seară înainte am fost la dineul dat de preşedintele festivalului, Gilles Jacob pentru participanţi. Aşteptînd în hol, ne-au fulgerat o grămadă de flash-uri. Ne-am rotit să ieşim mai bine în fotografii doar ca să constatam că ni se oprise în spate Julianne Moore. În restaurantul somptuos de la Carlton ne-am strîns mîna cu un omuleţ distins, însoţit de nevastă, copilă şi mamă. Ne-a asigurat că sîntem evenimentul festivalului deocamdată şi l-am asigurat că sîntem onoraţi să fim la Cannes. Însă nu era Gilles Jacob, era Volker Schlöndorff. Invitat la cina şi el. Apoi l-am cunoscut pe domnul Jacob, distins şi semănînd oarecum cu Mitterand.

După cina la Carlton, am traversat la petrecerea românească de la Majestic Beach. Am primit primele comentarii critice la film. Alex. Leo Şerban îmi mărturiseşte că Angela Similea de pe genericul de final al filmului îi aminteşte de Marina Voica de pe genericul de final de la Lăzărescu. Îl pîrăsc pe Leo Cristinei Hoffman, dar convenim că de aia e critic de cinema - să critice.

Mesaje

Primim o grămadă de SMS-uri de acasă de încurajare şi "La mulţi ani" pentru Vladimir. Hanno ne urează să avem grijă la urcatul pe scări să nu ne călcăm pe fuste şi convenim să bem o bere pentru fiecare apariţie în presă - ceea ce ne va da treabă un timp. Thomas Ciulei şi Alexandra Gulea ne ţin pumnii din Germania, Corina Şuteu ne transmite că am apărut în New York Times, Marie Pierre Macia ne ţine pumnii la urcarea pe covorul roşu. O singură veste tristă în noianul de laude - venită tocmai din SUA. Tudor Ciubotaru mă anunţă că Poli Iaşi a pierdut meciul de acasă cu CFR-ul din Cluj dîndu-şi gol singuri în minutul 93.

Schimb SMS-uri cu Leo:
Băi, sper k nu te-ai supărat pe mine k ţi-am spus k am 2 rezerve la filmu' tău! În rest kiar mi-a plăcut f. mult. Leo
Cum ar fi să mă supăr?! + remember, so far I made commedies, I have some sense of humour left...
Lol. Ţin pumnii la premii (i got some sense of humour too:))

Festivaluri

Se adună cererile de festivaluri: Los Angeles, Sarajevo, Salonic, Palici, Split, Ierusalim, Motovun, Moscova, Torun, Varsovia, Karlovy Vary - pînă ieri.

Vînzări

Şi, mai important, şi de vînzări: sînt deja confirmate Franţa, Italia, Argentina, Columbia, Coreea şi pe drum Beneluxul şi Elveţia. Trebuie să aflam dacă în Coreea se dublează filmele sau se subtitrează - aş fi curios să aud cum ar suna dublat.

Contribuţia lui Vladimir la notaţiile mele

Dsez45R3xexsxde\\\\\ca C\ cxxafxa.

(mai multe însemnări din Cannes de la Cristian Mungiu pe site-ul filmului 4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile, mai 2007)

Cristian Mungiu este autorul volumului 7 scenarii, publicat de Editura LiterNet.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus