mai 2007
Festivalul de film Cannes 2007
Cînd cele mai mari cotidiene din Suedia iau pulsul acestor zile la Cannes absolute toate o fac sub titluri de genul Estul răpune Vestul (Dagens Nyheter, 22.05). După prima jumătate a festivalului, în capul listei favoriţilor la Palme d'Or este trecut filmul lui Cristian Mungiu 4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile.

Criticii suedezi sunt fascinaţi de realismul convingător până la ultimul detaliu al filmului lui Mungiu. Ei nu pierd ocazia de a compara abordarea "superrealistă" a lui Mungiu cu cea a lui Cristi Puiu din Moartea domnului Lăzărescu, film care la lansarea sa în Suedia (martie 2007) cu sprijinul ICR Stockholm s-a bucurat de recenzii excepţionale.

"Mungiu îşi depănă povestea înfiorătoare scrâşnind din dinţi, folosindu-se de cadre austere, foarte bine compuse şi de o suită de personaje absolut convingătoare. Dincolo de povestea în aparenţă simplă, filmul reuşeşte să prezinte o dezbatere feministă care se întinde în timp şi spaţiu. Un puternic candidat la Palme d'Or!"

(Helena Lindblad, Dagens Nyheter, 22 mai 2007)"[Ca şi în filmul lui Puiu] Mungiu ridică şi de data aceasta problema demnităţii umane, a cât valorează viaţa unei femei sau a unui copil într-o societate bazată pe control şi condusă de bărbaţi corupţi."

(Jeanette Gentele, Svenska Dagbladet, 19 mai 2007)


Cristian Mungiu este autorul volumului 7 scenarii, publicat de Editura LiterNet.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus