România Liberă / august 2003
Terminator 3 - Rise of the Machines
În urmă cu aproape 20 de ani (mai exact în 1984), regizorul James Cameron începea epopeea Terminatorilor ajunsă sub bagheta lui James Mostow la cea de-a treia serie, subintitulată Supremaţia roboţilor. Recenta premieră continuă epopeea personajului central din Terminator 2: Ziua Judecăţii, John Connor (interpretat de Nick Stahl). În prezent, John trăieşte marginalizat, dar din viitor aterizează un cyborg ucigaş T-X (Kristanna Loken), puternic, periculos şi fără milă, cu capacităţi uluitoare de adaptare (după un scurt program de striptease) la viaţa umană şi, mai ales, la cursele de maşini. Ca în orice basm, există şi personajul "bun", Terminatorul interpretat de Arnold Schwarzenegger, care încearcă să anuleze misiunea cyborgului apărînd, cu mai mult sau mai puţin succes, viaţa celor aflaţi pe lista morţii.

Filmul evocă, dincolo de duelul dintre cei doi "Terminatori", acum dotaţi şi cu "gen" după înfăţişare, marea primejdie a reţelei Skynet, care tot ameninţă omenirea cu Apocalipsa. Din păcate, în ciuda eforturilor mai mult decît onorabile ale unei impresionante armate de specialişti în "efecte speciale", în animatronică sau grafică computerizată (nu mai puţin de 150 de persoane), filmul mai degrabă dezamăgeşte din cauza simplismului personajelor, primitivismului emanat de creaturile robotizate, locurilor comune cu alte zeci şi sute de pelicule, care în lipsa unor idei pun maşinile să se fugărească la nesfîrşit. Cam aşa se întîmplă şi în Terminator 3: Supremaţia roboţilor, unde întreaga Americă devine victima unui război informatic, cu un virus fatal, menit să distrugă omenirea.

Omnipotenţa tehnologiilor viitorului nu este decît rodul creativităţii umane şi autorii de scenarii SF ar trebui să fie mai atenţi cu logica atunci cînd lansează "idei" de mult aruncate în arena genului de autori clasici începînd de la Mary Shelley, cu al său Frankenstein, autor de creaturi scăpate de sub control.

Este cam greu să descoperim în performanţele, de altfel modeste ale interpreţilor, "greutatea omenirii" ce apasă pe umerii lor. Singur în măsură să lupte cu forţele malefice ale viitorului rămîne bunul, generosul şi simpaticul actor Arnold Schwarzenegger, afirmat, de altfel, în arena filmului american cu prima serie a "Terminatorului" realizată cu un buget de film independent de atunci practic necunoscutul James Cameron. Schwarzenegger conferă ceva căldură şi umor unui personaj futuristic construit mai degrabă pentru sentimente negative decît pentru o minimă încredere.

Cum majoritatea operelor înscrise în genul SF thriller-futurist se ocupă obsedant de posibilitatea Judecăţii de Apoi, de sfîrşitul omenirii într-o cheie supertehnologizată, ne-am putea, fără a risca prea mult, întreba dacă acest lucru este consecinţa dezvoltării exponenţiale a industriei de "efecte speciale" sau a lipsei de idei a scenariştilor aflaţi la vînătoare după idei digerabile. Cred că răspunsul îl vor da chiar spectatorii, pe banii cărora se fac, de altfel, tot astfel de filme.

Fişa tehnică :

Terminator 3: Supremaţia roboţilor, SUA, 2003
Regia: Jonathan Mostow
Cu : Arnold Schwarzenegger, Nick Stahl, Claire Danes, David Andrews, Kristanna Loken
Regia: Jonathan Mostow Cu: Arnold Schwarzenegger, Kristanna Loken

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus