România Liberă / mai 2007
Festivalul de film Cannes 2007
Pe 17 mai 2007, 4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile a avut proiecţia oficială, în cadrul Competiţiei Oficiale a Festivalului de la Cannes.
Cristian Mungiu a mai fost la Cannes cu primul său film, Occident, cu care a fost foarte aproape de câştigarea premiului de debut, Caméra d'Or.
Al doilea său film se bate pentru Palme d'Or cu filmele lui Emir Kusturica, Wong Kar-wai, Quentin Tarantino şi Alexandr Sokurov.

Iulia Blaga: Ce aduce nou filmul tău la Cannes?
Cristian Mungiu: Pentru Cannes nu ştiu dacă aduce ceva nou, dar aduce ceva nou în evoluţia mea ca cineast. Am vrut să fie un film foarte diferit de Occident şi cred că am reuşit, fără să pierd o amprentă personală de care n-aş putea să scap nici dacă aş vrea. Abia după festival o să pot spune dacă a adus ceva nou şi pentru Cannes.

I.B.: Care sunt atuurile lui?
C.M.: E onest ca abordare şi tranşant ca mesaj şi vorbeşte despre ceva despre care oamenilor nu le place nici să audă, nici să vorbească.

I.B.: Te sperie faptul că te baţi cu Tarantino şi Kusturica şi cu alţi "grei"?
C.M.: Până să preia modelul românesc şi să secretizeze competiţia, va mai dura, aşa că trebuie să vedem cum ne descurcăm şi aşa, până una-alta.

I.B.: Ce-o să-i spui lui Wong Kar-wai cînd o să te vezi cu el?
C.M.: "Can you pass me the salt, please?" / "Puteţi să-mi daţi sarea, vă rog?"

I.B.: Crezi că filmul tău vine pe structura lui Stephen Frears, care prezidează juriul?
C.M.: Habar n-am care e structura lui.

I.B.: Visezi la un premiu?
C.M.: Îţi dai seama. Gândul ăsta o să ne facă oricum viaţa mai plăcută de-a lungul celor 10 zile de festival. Iar dacă nu se va întâmpla, însemnă că aşa trebuia să fie.

I.B.: Dar crezi că e posibil să iei un premiu, fie şi pentru că acum cinci ani era cât pe ce să iei Caméra d'Or? Nu se răzbună ocaziile?
C.M.: Îţi mulţumesc că faci asta public, mie mi-e greu să mă laud cu ceva ce n-am obţinut. Dar mi-e teamă că treaba cu ocaziile merge mai mult la fotbalul în aer liber decât în sala de cinema.

I.B.: De ce stai tot festivalul? Pentru distribuitori?
C.M.: Mi-am luat familia în vacanţă şi o să mă plimb prin Franţa când nu e nevoie de mine pe acolo. Cât priveşte distribuţia, eu am ales agentul de vânzări - care e Wild Bunch - , de acum e treaba lui.

I.B.: Ai deja un distribuitor în străinătate?
C.M.: Am avut opt oferte de la distribuitorii francezi, aşa că am ales deja distribuitorul. Alte două teritorii majore or să se vândă pesemne tot înainte de proiecţia oficială. De data asta merge mai simplu faţă de cum a mers cu Occident. Este efectul selecţiei în Competiţia Oficială, dar sper ca şi al filmului.

Cristian Mungiu este autorul volumului 7 scenarii, publicat de Editura LiterNet.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus