mai 2007
Festivalul TIFF 2007
Franco Nero, renumitul actor, producător, scenarist şi, mai nou, regizor italian este, anul acesta, invitatul de onoare al Festivalului Internaţional de Film Transilvania. El se alătură, astfel, unor nume celebre ale cinematografului european, Annie Girardot şi Vannesa Redgrave (partenera lui Franco Nero în filmul Camelot care marchează şi începutul poveştii lor de dragoste), cărora, în ediţiile precedente ale festivalului, organizatorii au avut onoarea să le acorde: Premiul pentru întreaga carieră oferit unei personalităţi din cinematografia europeană.

Franco Nero a abandonat studiile la Facultatea de Economie şi Comerţ pentru a urma cursuri de actorie la renumitul Piccolo Teatro din Milano. A plecat apoi la Roma pentru a-şi încerca norocul în film. Succesul internaţional îl obţine odată cu rolul Django, în spaghetti-western-ul cu acelaşi nume, regizat de Sergio Corbucci. John Huston îl distribuie apoi în The Bible: In the Beginning (unde îi are ca parteneri pe Peter O'Toole, Ava Gardner, Richard Harris, Michael Parks). De aici, carieră internaţională a lui Franco Nero începe să se dezvolte spectaculos, fiind cel mai solicitat actor italian la Hollywood şi în cinematografia europeană, filmografia sa cuprinzând peste 160 de titluri.

În 1968, câştiga Premiul David Di Donatello pentru Il giorno della civetta, regizat de Damiano Damiani, o ecranizare a romanului omonim al lui Leonardo Sciascia. Damiani este regizorul care îl va impune ca unul dintre cei mai convingători interpreţi ai filmului poliţist italian. Simte însă nevoia de diversitate şi complexitate şi se îndreaptă spre roluri mult mai solicitante, care îi vor aduce faima. Joaca în Tristana în regia lui Luis Bunuel (alături de Catherine Deneuve); în Pope Joan, regia Michael Anderson, în The Legend of Valentino, regia Melville Shvelson, în Ziua cobrei, regia Enzo C. Castellari, în Querelle de Brest, regia Rainer Werner Fassbinder, în The Versace Murder, regia Menahem Golan.

Carisma sa specială a fost unul dintre atuurile sale, lucru speculat de regizori care l-au distribuit în roluri de Don Juan chiar şi la o vârstă matură: în 1997 Sergio Rossi îl distribuie în La medaglia, în 2000 Sandro Cecca, în Maestrale. În România, e extrem de cunoscut în special datorită rolului din Salamandra, în care juca alături de Anthony Quinn şi Christopher Lee.

Franco Nero va fi prezent la Sibiu, la proiecţia unicului sau film de până acum în calitate de regizor, Forever Blues. Proiecţia va avea loc în seara zilei de 8 iunie 2007, ora 20.30 la Pavilionul CCE. De asemenea, publicul clujean este invitat să-l întâlnească pe renumitul actor italian, sâmbătă, 9 iunie 2007, ora 18.30, la Cinematograful Republica, la proiecţia specială a filmului unde se află în multipla calitate, de actor, regizor, producător şi co-scenarist.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus