octombrie 2001
American Beauty
După anul Shakespeare in Love, iată că tot societatea de distribuţie Ro-Image dă lovitura cu filmul care este pe buzele tuturor, de cînd s-au decernat Globurile de Aur, pentru prima dată retransmise (la o zi după) şi de un post TV românesc, American Beauty.

Criticii au avut deja privilegiul să-l savureze, iar intrarea lui pe marile ecrane e foarte potrivită - pe 18 februarie - ideal cadou pentru ziua îndrăgostiţilor, căci cuplul este privit extrem de realist, mai ales după perioada de acomodare şi frenezia nunţii. La început totul pare exclusiv încă o poveste despre un bărbat de peste 40 de ani care se îndrăgosteşte evident de o minoră, care mai e şi colegă de clasă cu propria sa fiică. Lucrurile însă vor evolua într-o cu totul altă direcţie, protagoniştii adulţi Annette Bening (41 de ani) şi Kevin Spacey (40) oferind un regal de umor amar şi o interpretare fără cusur, datorată poate şi mulţilor ani de scenă pentru care fiecare a fost nominalizat pentru cîte un premiu Tony, pe care Kevin l-a şi luat.

Şi la Oscar el a fost în avantaj cu cel primit pentru rolul secundar, dar genial din The Usual Suspects, ea rămînînd doar cu nominalizarea pentru o statuetă pentru Valmont.

Regizorul debutant Sam Mandes a condus magistral întreaga echipă, inclusiv pe puştiul uşor dezechilibrat dar ataşant (poate pe undeva seamănă şi cu crainicul autohton plin de originalitate, Mircea Radu) cu un tată militar plin de surprize, plus adolescentele ce nu sunt deloc ce par a fi. Vizionare pasionantă!


Regia: Sam Mendes Cu: Kevin Spacey, Annette Bening, Thora Birch, Wes Bentley, Mena Suvari, Allison Janney, Chris Cooper

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus