România Liberă / octombrie 2002
Binecuvîntată fii, închisoare
Actriţa Maria Ploae este profund impresionată de întîlnirea sa cu rolul personajului principal dintr-o viitoare premieră cinematografică, Binecuvîntată fii, închisoare, noul film al soţului său, regizorul Nicolae Mărgineanu. După ce în Faimosul paparazzo, filmul din 1999 al regizorului Nicolae Mărgineanu, Maria Ploae interpreta un rol de prostituată, acum, actriţa abordează un personaj de factură diametral opusă: o femeie frumoasă, absolventă de Conservator, care cade victimă închisorilor comuniste din perioada instaurării "regimului de democraţie populară".

Rolul este inspirat dintr-un caz real, cel al Valeriei Nicole Grossu, autoarea cărţii autobiografice cu acelaşi titlu, de la care filmul şi-a împrumutat titlul. "Să fii luată de acasă şi să fii aruncată în închisoare, fără să fii judecată. Să fii anchetată nopţi întregi, iar ziua să fii obligată să mergi fără încetare în celulă. Să fii torturată pentru a acuza oameni nevinovaţi. Să ai curajul să spui ce gîndeşti, indiferent de consecinţe. Să suporţi toate ororile închisorilor comuniste şi acolo să-l găseşti pe Dumnezeu. Care te însoţeşte ca o prezenţă fizică, te ajută, ca să poţi ajuta, la rîndul tău, pe alţii şi, să poţi străbate, pînă la capăt, acest calvar. Este povestea adevărată a Valeriei Nicole Grossu", spune actriţa.

Maria Ploae declară că acest rol i-a solicitat "trăirea" şi nu "interpretarea" personajului şi că filmul a timorat-o mult timp. Dar pentru că citise cartea şi a înţeles de ce autoarea a considerat un privilegiu descoperirea lui Dumnezeu, prin intermediul suferinţei, într-atît încît a putut spune Binecuvîntată fii, închisoare, Maria Ploae a văzut, pînă la urmă, în acest rol, "un semn, un har, trimis de Sus". Pentru că acest rol a apărut în viaţa sa, chiar în perioada cînd se simţea, în mod deosebit, preocupată de relaţia cu Dumnezeu. "Şi eu cred, ca şi Nicole Grossu, că cel mai important lucru care trebuie să ni se întîmple pe pămînt este să ne întărim credinţa şi relaţia cu Dumnezeu".

Convinsă că un film este mult mai accesibil publicului larg decît o carte, actriţa speră ca un număr cît mai mare de oameni să vadă noua creaţie cinematografică a regizorului Nicolae Mărgineanu şi să-i înţeleagă, cu adevărat, mesajul. "În suferinţă, poţi să trădezi, poţi să mori, sau, poţi să-l găseşti pe Dumnezeu. Binecuvîntată fii, închisoare este un film profund spiritual şi-i mulţumesc Nicoletei Grossu pentru că a scris cartea şi soţului său, dl Sergiu Grossu, că ne-a acordat un ajutor substanţial, indispensabil", a subliniat actriţa.



Regia: Nicolae Mărgineanu Cu: Maria Ploae, Dorina Lazăr, Ecaterina Nazarie, Victoria Cociaș, Maria Rotaru, Iulia Lazăr, Romanița Ionescu, Mioara Ifrim

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus