Realitatea Românească / iunie 2002
Birthday Girl
***1/2 (pentru staruri, idee şi răsturnări de situaţie)

Birhday Girl este un film cu probleme. Producătorii lui, compania Miramax, au amânat aproape trei ani lansarea lui pe marile ecrane în Statele Unite, decizând ca aceasta să aibă loc în luna februarie a anului 2002, pentru a profita de valurile stârnite de apariţia eroinei lui, Nicole Kidman, în alte două filme de mare succes, Moulin Rouge şi The Others. Niciunul dintre criticii americani nu au reuşit să identifice motivele acestei reţineri, filmul fiind o comedie parte romantică, parte neagră, plină de farmec şi inventivitate.

El, Ben Chaplin (poate vi-l amintiţi din The Truth About Cats and Dogs), este un mărunt casier de bancă într-un orăşel britanic. Ea, Nicole Kidman, este o rusoaică ajunsă în Anglia în sistemul mireselor prin poştă, în urma unui anunţ cum că ar fi înaltă, nefumătoare şi vorbitoare de limbă engleză. El este nemulţumit de mireasa sa, care fumează ca un şarpe şi nu înţelege nici un cuvânt în engleză. Ea reuşeşte să îi capteze interesul dar, când să-i câştige şi inima, apar pe scenă nişte conaţionali (interpretaţi de francezii Mathieu Kassovitz şi Vincent Kassel), care dau totul peste cap.

În favoarea filmului ar mai trebui spuse doar următoarele: atât multiplu nominalizata Nicole cât şi Kassovitz şi Kassel au învăţat suficientă rusă cât să sune credibil în acest film, şi asta numai pentru că le-a plăcut scenariul.
Regia: Jez Butterworth Cu: Ben Chaplin, Nicole Kidman, Vincent Cassel, Mathieu Kassovitz, Ben Miller

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus