Observator Cultural / octombrie 2001
Bridget Jones's Diary
Celibatară de 30 de ani (deja!), plinuţă (dar sexy), fumătoare înrăită (trebuie să mă las), obsedată de număratul caloriilor (fitness cît mai mult, acadele cît mai puţine), caut bărbat (bărbaţi?) care să mă lecuiască de dorinţa de a ţine acest jurnal... Căci ce nu intră într-un jurnal? Prostii. (Aici ar fi trebuit să întocmesc o listă, aidoma lui Bridget cea din cartea inspiratoare, scrisă de editorialista de la The Guardian, Helen Fielding - au făcut-o însă atît de mulţi atunci cînd au recenzat fie filmul, fie cartea, încît nu vreau să mai plictisesc pe nimeni cu kilogramele mele, cafelele mele zilnice sau numărul de unghii pe care mi le-am ros scriind această cronică).

Important e că nu tot ce a intrat în jurnalul scris de H.F. a rămas şi în cel filmat de S.M. - de pildă, toate acele abrevieri (de tip f.f. sau p.d.v., care riscau să devină agasante) şi toate acele referinţe obsesive (şi chiar plictisitoare) la gabaritul şi dieta personajului. Şi mai important este că, în ciuda gurilor rele din presa britanică, Renée Zellweger e perfectă în acest rol greu cu cîteva kile bune pe care a trebuit să şi le "pună" special - nu doar că le poartă cu lejeritate, de parcă ar fi fost dintotdeauna acolo, dar reuşeşte să fie sexy în toalete cum nu se poate mai nepotrivite rotunjimilor ei. Ca s-o înţelegi nu trebuie decît să fi simţit şi tu, măcar o dată, nevoia să te închizi singur(ă) într-o cameră şi să cînţi împreună cu vocea de pe bandă (eventual, să simulezi şi percuţia) - în film, Bridget o face pe All by Myself (cover-ul lui Jamie O'Neil după Eric Carmen).

Din momentul în care Mr Darcy (interpretat de Colin Firth care l-a jucat pe acel Mr Darcy într-o adaptare BBC a romanului scris de Miss Austen) emite replica "Îmi placi aşa cum eşti!", e limpede încotro se îndreaptă filmul în care, nu cu mult timp în urmă, eroilor principali li se rupea de ce se-ntîmplă în Cecenia... Dar chiar şi-aşa, aveţi toate motivele (supa de aţă, personajul lui Hugh Grant - delicios de imoral - şi apariţia-surpriză a lui Salman Rushdie indicînd unde e toaleta) să vă placă mai mult decît acea calamitate de Notting Hill...
Regia: Sharon Maguire Cu: Renee Zellweger, Hugh Grant, Colin Firth, Gemma Jones, James Faulkner

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus