octombrie 2001
Dancer in the Dark
Selma (Bjork) este o imigrantă cehă şi mamă celibatară care lucrează într-o uzină din SUA şi care evadează din cotidian printr-un soi de vise muzicale. Pasiunea ei este muzica, mai ales cîntecele şi dansurile marilor comedii muzicale holywoodiene.

Selma are un secret dramatic: îşi pierde vederea, iar fiul ei, Gene, va cunoaşte aceeaşi soartă dacă ea nu reuşeşte să strîngă suficienţi bani pentru a-i plăti o operaţie. Atinsă de o maladie ereditară care o face să-şi piardă încetul cu încetul vederea, ea vine în Statele Unite pentru a putea să-şi salveze fiul, care riscă să fie atins de aceeaşi boală. Pentru a-şi atinge scopul Selma munceşte pînă la epuizare, însă destinul va fi mai mult decît crud cu ea. Cînd un vecin o acuză că i-a furat economiile, drama vieţii sale se amplifică, ajungînd la o apoteoză tragică.

Captivă în viaţa ei visată, cu multă muzică şi culori, mult mai frumoasă decît cea reală, ea nu va reuşi să mai distingă realitatea de vis şi nu va scoate un cuvînt pentru a se dezvinovăţi. Preţul plătit pentru ca fiul ei să nu orbească va fi acela pe care numai o mamă îl poate plăti, şi anume, sacrificiul.

Dancer in the Dark este senzaţia anului cinematografic 2000. Puţine filme prezentate în competiţia oficială la Festivalul de film de la Cannes reuşesc să impresioneze în egală măsură şi publicul, dar şi juriul. Filmul a obţinut unanimitatea, fiind recompensat cu Palme d'Or la Cannes 2000.


Dancer in the Dark, Danemarca, Suedia, Franţa 2000 dramă muzicală, durata: 2h19

Premii: Palme D'Or Cannes 2000, Bjork - premiul de interpretare feminină Cannes 2000
Regia şi scenariul: Lars Von Trier
Muzica: Bjork
Coregrafia: Vincent Patterson
Textele cîntecelor: Lars Von Trier & Sjon Sigurdsson
Director de imagine: Robby Mueller
Cu: Bjork, Catherine Deneuve, David Morse, Peter Stormare, Joel Grey, Vincent Patterson, Cara Seymour, Jean-Marc Barr, Udo Kier

Regia: Lars von Trier Cu: Björk, Catherine Deneuve, David Morse, Peter Stormare, Jean Marc-Barr

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus